Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от Европа за оценката на

...
Специализираната прокуратура ще поиска съдействие от Европа за оценката на
Коментари Харесай

Търсят се европейски експерти за оценка на предметите, иззети от Васил Божков

Специализираната прокуратура ще изиска подпомагане от Европа за оценката на конфискуваните от постройката на " Нове интернал " - постройката на предприемача Васил Божков на ул. " Московска " №43 - предмети. Оценка ще се търси от учени и самостоятелни експерти с интернационално самопризнание в региона на археологията, показват от прокуратурата. Специализирана прокуратура стартира диалози с водещи археолози от Федерална Република Германия, Република Италия и други страни членки на Европейския съюз.

Става въпрос за предмети с белези на културно-исторически полезности - общо 6778 броя, които съгласно обвиняването са нелегално добити и държани от Васил Божков.
 6 778 културни полезности конфискувани от Васил Божков Обновена
6 778 културни полезности конфискувани от Васил Божков

Разследва се генезис и полезности може да бъдат национализирани

Предметите все още се съхраняват в Националния исторически музей, при съблюдаване на одобрените правила и при обезпечена защита от органите на Министерство на вътрешните работи, твърдят от прокуратурата.

Чуждите специалисти ще имат задачата да открият настоящия статут, културно-историческата и финансова стойност на конфискуваните по делото материални доказателства, притежаващи белезите на движими културни полезности.

Прокуратурата популяризира още веднъж снимков материал с позволение на наблюдаващите прокурори на конфискувани материални доказателства, съхранявани в НИМ. Целта е да се опровергаят погрешни изказвания в общественото пространство, декларират от прокуратурата, без обаче да показват съответни изказвания и изявления.

Припомняме, стартира на 3 февруари тази година. Бизнесменът Васил Божков към този момент се намираше отвън страната и с повдигнати обвинявания - 11 до този миг.

Още при започване на интервенцията експерти се изрекоха с паника за метода, по който се оперира с скъпите предмети, защото всеки от тях би трябвало да бъде пренесен в специфична кутия, която да е климатизирана към температурата в стаята, където е бил съхраняван артефакта. На няколко пъти от прокуратурата вършиха обществени фотоси и видеа от пространствата на ул " Московска " и заявявах, че предметите са били съхранявани в кашони, без специфични условия.

Междувременно от тях за сбирката на Васил Божков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР