Специализираната прокуратура разби престъпната група, разработвала схемата. Неин лидер е

...
Специализираната прокуратура разби престъпната група, разработвала схемата. Неин лидер е
Коментари Харесай

Кандидат-медици без средно образование плащали по 50 хил. евро за прием

Специализираната прокуратура разруши незаконната група, разработвала схемата. Неин водач е някогашен ректор на висшето учебно заведение.

Специализираната прокуратура разруши проведена група, работила в Медицинския университет и приемала против възнаграждение английски жители от арабски генезис. Сумата за банкет е била 40-50 хиляди евро, а за " оправяне " на изпитите - 2-5 хиляди евро на човек. Начело на групата, която е работила от 2015-та до 2017 година, е бил някогашен ректор на Медицинския университет.

Шефът на Специализираната прокуратура Иван Гешев отхвърли да го назове по име. По това време ректор е акад. Ваньо Митев, който е обвиняем към този момент по дело за банкет на задгранични студенти. Другите членове на групата са две сегашни длъжностни лица в Медицинския университет, двама родственици на един от групата и един задграничен жител, който е набирал студентите. Те са с английско поданство, само че с генезис от Ливан, Иран, Ирак, Египет.

Шестимата членове на групата са с парични гаранции от по 200 хиляди лв., което прави рекордната сума от 1, 2 млн лв.. При обиск в частен дом са били открити 100 хиляди лв. в стерилизатор. Високите гаранции са наложени поради огромните суми, които са взимали от студентите.

Целта е била тези хора, които не дават отговор на условията да бъдат студенти, в това число и че нямали приблизително обучение, да получат тапия, в това число и опция за непрекъснато престояване у нас. " Точно това слага и въпроса за националната сигурност на България и партньорските ни страни. Правим инспекция и в тази тенденция, макар че досега данни не са открити ", сподели Иван Гешев.

Той не изключи кръгът от обвинени да бъде уголемен, защото въпреки всичко оправянето на изпити не е станало без съдействието на изпитни комисии. Част от тези 20 студенти, които били признати по този метод, били разпитани като очевидци, продължавали да се водят в университета. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР