Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души след мащабната операция

...
Специализираната прокуратура повдигна обвинения на шестима души след мащабната операция
Коментари Харесай

Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина

Специализираната прокуратура повдигна обвинявания на шестима души след огромната интервенция против незаконна група, превеждала пари на терористични организации. Един е упрекнат задочно, защото е разгласен за интернационално търсене.Сред арестуваните има и българка. При вчерашната акция бяха задържани 43-ма души, а в 7 града бяха осъществени десетки претърсвания. Тихомир Игнатов работи по тематиката.

Задържаните ще отговорят за индиректно финансиране на терористична организация, работила на територията на друга страна.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Второто обвиняване на всяко едно от шестте лица е за това, че са взели участие в група, която е основана за осъществяване на терористични дейности на територията на непозната страна.
Петима от обвинените са сирийски жители, двама са със статут на непрекъснато пребиваващи чужденци. В схемата за финансиране на терористи е взела участие и българка, която живее в София.

Групата е работила на територията на България от 2016 година Според проверяващите през последните три години арестуваните са превели към интернационалните терористични организации не по-малко от 25 милиона евро. Другата активност на групата била да купува коли, които били прекарвани през Турция до сирийската граница.
Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор: Тези коли са били предоставяни на членове на интернационалните терористични организации.
Установено е, че са трансферирали най-малко 100 автомобила. Паричните прехвърляния са ставали по метода, " хавала ", гарантиращ анонимност и липса на следи от каквито и да било документи.
Проф. Владимир Чуков, арабист: Тази система е желана, тъй като медиаторите взимат едни лихвени проценти, които са доста по-малки в сравнение с формалните банки.
Системата разчита главно на мрежа от медиатори. Доверието е това, което задвижва сходен вид покупко-продажби. Поръчките се реализират посредством устни сделки по телефона или онлайн. Парите се предават персонално сред медиаторите до момента в който стигнат до крайния адресат. Не постоянно става въпрос единствено за пари - от време на време покупко-продажбите са за парцели, скъпи движимости или пък услуги.
Проф. Владимир Чуков, арабист: Тази мрежа може да бъде разрушена на ен на брой медиатори, като сред купувача и продавача се дава единствено един код. Този код би трябвало да бъде предаден от последния медиатор на купувача. От там към този момент става деблокирането.
Подобни парични преводи са употребявани в Афганистан при продажбата на опиат, както и от Ислямска страна при продажбата на петрол.
Проф. Владимир Чуков, арабист: Счита се, че някъде над 50 финансово-брокерски къщи съществуват на Ислямска страна, като финансово-брокерски са в кавички. Това не са банки, в които да има платежни нареждания. Всичко това беше тъкмо по тази система.
От прокуратурата обявиха, че ще изискат на следващия ден от съда арестуваните да останат за непрекъснато в ареста.
 Румяна Арнаудова: Шест души са упрекнати след акцията за тероризъм Румяна Арнаудова: Шест души са упрекнати след акцията за тероризъм
Специализираната прокуратура до този миг е обвинила 6 лица. Един от обвинените е упрекнат задочно, защото е разгласен за интернационално търсене. Пре...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР