Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу санкционирания по

...
Специализираната прокуратура отказа да образува досъдебно производство срещу санкционирания по
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата отказа да разследва Делян Пеевски за продажбата на 38 имота

Специализираната прокуратура отхвърли да образува досъдебно произвеждане против глобения по американския закон " Магнитски " депутатот от Движение за права и свободи Делян Пеевски поради 38 имотни покупко-продажби, заяви представителят на спецобвинението Христо Кръстев пред NOVA.
Още по темата
Имотните покупко-продажби са от края на 2021 година и са осъществени през компанията на Певски " Интръст ".

Проверката против Пеевски е почнала от 5 януари тази година, след изявления във вестник " Капитал " за покупко-продажбите на компанията на Пеевски, при които покупател на парцелите е компанията " Стройко 2011 ", която дни преди договорката с Пеевски става благосъстоятелност на ММА боеца Севастиян Костов. Сигнал по тематиката в държавното обвиняване е подал и Георги Георгиев от гражданското съдружие " Боец ".

В постановлението прокурор Тодор Денков изяснява, че покупко-продажбите са били осъществени законно, защото глобите по закона " Магнитски " не не разрешават да се подписват покупко-продажби в България. Законът " Магнитски " не е углавен, нито може да е част от националното право. Санкциите, наложени с него, имат административен и политически темперамент. Освен всичко, съгласно прокуратурата " липсват каквито и да е било справедливи дадености и благоприятни условия лицето Делян Пеевски, представляващите сдруженията и останалите посочени в сигнала лица да са имали опция да извършат данъчно закононарушение или друго закононарушение от общ темперамент, когато са изповядвали въпросните покупко-продажби ". Тъй като са спазени всички законови процедури, е невероятно да е осъществено данъчно закононарушение, или пране на пари, или друго закононарушение. Пеевски не е направил и длъжностно закононарушение като народен представител, тъй като не е работил в длъжностно качество при покупко-продажбите, изяснява магистратът. И припомня, че и в справката на ДАНС също пишело, че няма данни за закононарушение, написа.

Прокуратурата въпреки всичко твърди, че е осъществена подробна инспекция по случая. Изискана е информация от антикорупционната комисия КПКОНПИ по сигнал от 2018 година, информация от ДАНС, от Агенцията по вписванията, както и материали от Национална агенция за приходите. Според оперативната информация на ДАНС евентуалната стойност на продадените парцели е над 20 млн. лева, не се сочи обаче по какъв начин е направено това пресмятане, сочи прокурорът. Той стига до извода, че покупко-продажбите са осъществени сред частноправно субекти, по планувания от закона нотариален ред. Имотите не са имали възбрани, или други спънки за прекачване.

По тези покупко-продажби липсват данни за осъществени досега заплащания от купувача към продавача, се вижда още от постановлението. Прокурорът добавя, че съгласно договорите това ще става в идващите 2 години и акцентира, че такова отсрочено заплащане не е неразрешено нито по българското, нито по европейското законодателство.

От постановлението на прокурор Денков излиза наяве още, че има и още няколко знакови инспекции, по които държавното обвиняване е отказало да образува следствия. Денков написа, че спецпрокуратурата към този момент е правила инспекция със обвързван с наложените наказания предмет и е отказала да образува досъдебно произвеждане. Този отвод е доказан от спецапелативната и висшата прокуратура.

През 2018 година спецпрокуратурата е постановила отвод да проверява Пеевски и тези заключения и в този момент не са разколебани, счита прокурорът.

В края на м.г. е отказано е следствие против Пеевски и поради " Досиетата Пандора ". Разследващият уебсайт Bird.bg разгласи, че Пеевски е един от българите в интернационалното следствие " Досиетата Пандора ", като не е заявил връзките си с три офшорни сдружения. Като народен представител Пеевски е задължен да разгласи всички свои компании в имотната си декларация в обществения указател. Пеевски уточни, че офшорните му компании, за които излезе информация, " в никакъв случай не са правили активност, не са имали активи и посредством тях не са реализирани каквито и да било покупко-продажби ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР