Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство

...
Специализираната прокуратура е постановила отказ да бъде образувано досъдебно производство
Коментари Харесай

Специализираната прокуратура отказа да разследва Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Специализираната прокуратура е постановила отвод да бъде формирано досъдебно произвеждане по сигнала на служебния вътрешен министър Бойко Рашков против основния прокурор Иван Гешев.

Причината за отхвърли е, че в хода на инспекцията, почнала през юли, не са открити данни за каквито и да е закононарушения, осъществени от основния прокурор, оповестява

В сигнала се дават три образеца. Първият е оповестените на уеб страницата на прокуратурата на 28 януари 2020 година извадка от разпореждане и звукозаписи, добити посредством СРС, които съдържат диалог сред президента Румен Радев и командващия Военновъздушни сили ген. Цанко Стойков .

Следващият образец е разгласяването на СРС-та на журналиста Огнян Стефанов, депутата Александър Паунов и Васил Божков.

Постановлението е от 19 ноември, то е изпратено на Рашков, който има право да го апелира, само че към момента не го е направил.

В края на януари 2020 година пресцентърът на държавното обвиняване популяризира записи от телефонен диалог на командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков с президента, в който те разискват инспекция на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) за спор на ползи при назначението на брачната половинка на Радев за пиар на Военновъздушни сили през 2014 година

Според основния прокурор Гешев в записа има данни за укриване на документи и по тази причина той изиска тълкувателно решение на Конституционния съд (КС) за имунитета на президента и по кое време той може да бъде разследван. Половин година по-късно обаче Конституционен съд удостовери, че имунитетът на президента го пази от наказателно гонене.

Междувременно публикуваните от прокуратурата материали предизвикаха рецензии към проверяващите, че са нарушили Закона за СРС, защото той не планува опция събрани с такива секретни начини данни да бъдат употребени с друга цел, с изключение на като доказателства в наказателно дело.

По тази причина Рашков твърди, че пресцентърът на прокуратурата е направил закононарушение. Пред депутатите той акцентира, че разгласяването на сходни данни е криминализирано от Наказателния кодекс (НК), акцентирайки член 145а.

Този текст планува, че „ който употребява информация, събрана посредством потребление на специфични разследващи средства, отвън нейното предопределение за запазване на националната сигурност или за задачите на наказателното произвеждане, се санкционира с отнемане от независимост до три години и санкция до петстотин лв. “.

Когато това е осъществено от „ длъжностно лице, което е придобило информацията или тя му е станала известна в кръга на неговата работа, наказването е отнемане от независимост от една до пет години и санкция до пет хиляди лв. “.

Тезата на Гешев пък е, че откакто материалите, събрани със СРС, бъдат приобщени по дело като материални доказателства с акт на прокурор, те към този момент могат да бъдат разгласявани по негова преценка.

През юли 2020 година прокуратурата разгласява за повторно стенограми и аудио записи от употребявани СРС. Този път ставаше въпрос за телефонни диалози сред Васил Божков, журналиста Огнян Стефанов и някогашния народен представител от Българска социалистическа партия Александър Паунов. От тях се разбираше, че Божков разисква бъдещия си тогава политически план „ Българско лято “, както и развоя на почналите тогава митинги с искане за оставка на третия кабинет на Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР