Специализираната прокуратура даде подробности за вчерашната й съвместна акция с

...
Специализираната прокуратура даде подробности за вчерашната й съвместна акция с
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата даде подробности за акцията в Благоевград

Специализираната прокуратура даде детайлности за вчерашната й взаимна акция с ГДБОП, при която бяха арестувани повече от 10 чиновници на ДАИ-Благоевград. Вчера стана ясно, че длъжности лица желали подкупи от транспортни компании, с цел да не сформират наказателни постановления на извършители и им желали подкупи. Във вчерашната акция са взели участие над 100 чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Даниела Начева, заместител административен началник на спецпрокуратурата, сподели, че инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в границите на месец се прегрупирали. Транспортните компании получавали вести, че следва инспекция и какви документи би трябвало да показват. Сериозните нарушавания били прикривани, а се отбелязвали единствено леки нарушавания, с цел да се регистрира активност.

Шефовете на транспортните компании били изнудвани, с цел да не ги издадат. Налагани са им санкции в размер на 200-300 лв.. Подкупите, в размер към 300 евро на компания, били поставяни в пликове. Били поднасяни под документите, които би трябвало да се показват. В края на работния ден събраните пари се разпределяли сред инспекторите.

Много от изнудваните транспортни компании са задгранични. Те давали цялостни пълномощия на счетоводни компании. В една от компаниите шефът е отказал да даде рушвет, а чиновник на счетоводната компания е плащал персонално.

За един ден общите събирани суми са към 1200 евро, като работели най-малко два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов разгласи, че информацията за нередностите е постъпила от чиновници на ГДБОП в Благоевград при започване на ноември. Използвани са всевъзможни СРС-та. Има събрани доказателства както за предаването на подкупите, по този начин и за разпределянето им сред чиновниците.

Първоначално са били арестувани към 30 души. Засега Специализираната прокуратура е повдигнала обвинявания на 10 от тях.

Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев сподели, че един от хората, на които е повдигнато обвиняване, е брачен партньор на прокурор от Специализирания углавен съд. Друг с повдигнати обвинявания е в фамилни взаимоотношения със чиновник от Министерство на превоза. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели, по тази причина те не са обект на следствие. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР