Специализираната операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи

...
Специализираната операция за противодействие на незаконното разпространение на продукти, носещи
Коментари Харесай

Разбиха схема за незаконно разпространение на хранителни добавки чрез онлайн платформи


Специализираната интервенция за противопоставяне на противозаконното разпространяване на артикули, носещи предпазени търговски марки, е извършена на територията на област Стара Загора, под наблюдението на Търговско отделение Казанлък към Районна прокуратура - Стара Загора, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. 

Разследването е осъществено от чиновници на отдел „ Киберпрестъпност “ и бранш БОП - Стара Загора. В хода на спецоперацията е пресечено нелегално разпространяване на хранителни добавки посредством онлайн платформи, като са употребявани непокътнати търговски марки. Търговската активност се е осъществявала посредством особено основани страници в обществените мрежи, както и посредством интернет страници, без нужното по закон единодушие на правоносителите. По този метод са нарушавани редовно правата върху регистрирани търговски марки, което съставлява закононарушение по член 172 б от Наказателен кодекс. 

В рамките на подхванатите дейности са конфискувани 43 разфасовки от по 4.5 кг - общо над 190 кг – съдържащи прахообразни субстанции с неразбираем генезис, 40 стикера, носещи предпазени търговски марки, и електронни устройства, съотносими към незаконната активност - мобилен телефон, преносим компютър, USB портативна памет. 



За период до 24 часа е арестуван 26-годишен мъж. Разпитани са три лица в качеството на очевидци. В резултат на подхванатите дейности е прекратена незаконната активност, която съгласно първичните данни е почнала преди четири години. Разследването по случая продължава под надзора на Районна прокуратура - Стара Загора. 



Към момента противодействието на закононарушения срещу интелектуална благосъстоятелност, подправени артикули и пари е измежду целите на Европейски Съюз в региона на правоприлагането и вътрешната сигурност. В тази връзка на европейско равнище е създаден проект за деяние за противопоставяне на този вид незаконни действия, който се реализира в границите на Европейската мултидисциплинарна платформа за справяне с незаконни закани (EMPACT). В нея 24 страни членки на Европейски Съюз и относими европейски организации (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят взаимно на интернационално равнище за обезвреждане на горепосочените незаконни закани. България, в частност ГДБОП, е началник на европейската група, която работи по линия на противопоставяне на закононарушения срещу интелектуална благосъстоятелност, подправени артикули и пари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР