Специализираната наказателна прокуратура разпространи нови данни и снимки от културно-историческите

...
Специализираната наказателна прокуратура разпространи нови данни и снимки от културно-историческите
Коментари Харесай

Антиките на Божков може да надхвърлят 10 000 предмета, изземванията продължават

Специализираната наказателна прокуратура популяризира нови данни и фотоси от културно-историческите полезности на Васил Божков. Според следствието антиките на укриващия се в Обединените арабски емирства предприемач може да доближат 10 000 предмета.  От 30 януари досега са конфискувани 3385 предмета, притежаващи признаци на движими културни полезности. Обвиняемият Божков обаче е записал по реда на Закона за културното завещание единствено 212 от тях.
 антики Божков prb.bg

 антики Божков prb.bg

 антики Божков prb.bg
Претърсванията и изземванията от постройката на ул. „ Московска ” не престават. Откритите предмети се фотографират в наличието на поемни лица, на шефа на „ НОВЕ ИНТЕРНАЛ “ ЕООД,  упълномощени адвокати от фондация „ Тракия “, специалисти от НИМ (археолози и реставратори) и от Националната художествена изложба, представители на Министерството на културата и на чиновници на  фондация „ Тракия “ – началник лаборатория за консервация и изследвания и организатор музей, осведомят от държавното обвиняване. И допълват, че достъпът на разследващите до постройката се обезпечава от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ.
 
 антики Божков prb.bg
Установено е, че множеството от предметите се съхраняват в нарушение на всевъзможни правила и стандарти. Откривани са в кутии, кашони, найлонови торби, както и в насипно положение. По огромна част от движимите движимости имало замърсявания от земна маса. Върху опаковките пък бил изписан текст с обозначение на различни географски области и обитаеми места в страната, от които излиза наяве, че евентуално са били добити от иманяри в нарушаване на закона.

„ Съпоставяйки броя на претърсените пространства до сегашния миг с броя на тези, в които следва да бъдат осъществени претърсвания и изземвания, прогнозния брой на предметите с белези на културно-историческа полезност ще надвиши 10 000 ” , считат още от прокуратурата.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР