Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал

...
Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал
Коментари Харесай

Фиктивен прием в болница срещу кашкавал и салам

Специализираната болница за рехабилитация в град Баня, Карловско е филиал на цяла конструкция от санаториуми към здравното министерство. В нея се лекуват пациенти по стратегии на НОИ и по клинични пътеки.

Данните сочат, че предходната година с пари от осигуровките ни там са лежали около 3 500 души. Голям % от пациентите обаче не били действителни, настояват някогашни и сегашни чиновници. Ръководството лекувало по документи главно личния състав. А в подмяна на чиновниците са давали кашкавал и колбас, предава Нова.

" Пишат документи все едно сме почиващи, а ние вървим на работа. След седем дни се подписваме, че към този момент излизаме от клиничната пътека и ни връчват по 1,6 кг кашкавал. По Национален осигурителен институт е по-скъпа процедурата и в действителност на нас ни даваха по 8 кг и половина кашкавал ", описа някогашната служителка Бояна Кандилева.

" Имало е и случаи, когато сме били по Национален осигурителен институт, да ни се предлага освен кашкавала, и пилешки шишчета ",признава работещ в болничното заведение рехабилитатор. " Два пъти ме водиха по Национален осигурителен институт и веднъж - по клинична пътека. Първият път взехме шпеков колбас, кашкавал, луканка. Аз взех колбас и кашкавал, без луканка ", споделя различен чиновник на болничното заведение.

" Поне два пъти съм минавал по клинична пътека ", описа Николай Чакъров, някогашен рехабилитатор. Управителката Божана Иванова също е била пациент на санаториума по клинична пътека фиктивно, без да употребява процедури.

Мъжете, които крият лицата си са сегашни чиновници в санаториума в град Баня. Желаят да останат анонимни, тъй като са сигурни, че ще останат без работа. Разказват, че през годините неведнъж са принуждавани да лежат фиктивно - по клинични пътеки и стратегии на Национален осигурителен институт.

По документи, в единия случай почивката била по 7 дни, а в другия - по 10. Твърдят, че болничното заведение получавала държавни пари за неосъществените спане, храна и процедури, а на тях им давали кашкавал или колбас в подмяна.

" Идва основната сестра, споделя:  " Дай си персоналната карта, да може тук да те пуснем по клинична пътека или по Национален осигурителен институт. След седем или 10 дни ела да се подпишеш и да си вземеш кашкавала ".

През другото време ние сме на работа. Няма по какъв начин да вършим процедури, до момента в който сме на работа. На няколко пъти съм взимал кашкавал поради клинична пътека, няколко пъти съм взимал кашкавал, двойна порция поради фиктивно наличие по Национален осигурителен институт в санаториума ", описа настоящ рехабилитатор.

По думите на чиновниците с фиктивните почивки се занимавала освен основната сестра, само че и директните ръководители. " Шефът Иванов ме записа по Национален осигурителен институт. Два пъти съм влизал по Национален осигурителен институт. Първият път ни взеха персоналните карти, отидохме и се подписахме, че сме били по Национален осигурителен институт.

Те ме пишат по пътека, а аз си работя ", споделя настоящ рехабилитатор. Николай Чакъров също е получавал кашкавал години наред. Половината му стаж минава като рехабилитатор в болничното заведение. Не помни какъв брой пъти е записван като мним пациент.

" Просто нямам спомен през годините какъв брой пъти сме минавали по този път. В околните две-три години, най-малко два пъти съм минавал по клинична пътека. Получаваш кашкавал и колбас ", разказва Николай Чакъров.

Въпреки че по закон за банкет по стратегия на Национален осигурителен институт или по клинична пътека се изискват здравно направление, уверение, доказващо заболяване и още спомагателна документи, от чиновниците се желало единствено да се подпишат и да си вземат кашкавала.

" Всичко е квалифицирано авансово от основната сестра или от управлението. От пациента, де факто служителя, не се изисква нищо. Просто подписвате епикризата, която ви дават, без да знаете от какво сте се лекували, какви процедури са ви изписани и т.н ", споделя Чакъров.

" Никога не сме знаели в коя стая сме настанени, с каква диагноза сме пуснати, нито пък сме знаели какви процедури вършим. Никой от нас не е подготвял документи, нито знае какъв е наборът от документи.

Всичко е ставало автоматизирано, без ние да знаем. Просто споделят:  " Готово. Документите са приготвени, пътеката е пусната, Национален осигурителен институт е пуснат, просто се подпиши, че си направил процедурите ", споделя чиновник на болничното заведение.

Версиите на ръководството били разнообразни. Едната е, че с парите, които постъпват от Национален осигурителен институт и Здравната каса ще се направи ремонт въз основата. Другата е, че поради пандемията не може да се запълни нужният предел от пациенти.

" На мен персонално два пъти най-малко ми се е случвало да бъда заставян. Главната сестра минава да свърши тази работа. Ако се опиташ да се противопоставиш, има разновидности да останеш без работа, да бъдешуволнен ", разказа Николай Чакъров.

Случвало се е и в една и съща година, един чиновник да се лекува фиктивно три пъти, споделя дългогодишната някогашна служителка на болничното заведение Бояна Кандилева. Работила е в санаториума 26 години.

" Всяка година съм лежала фиктивно, от време на време по 2 пъти, а от време на време и по 3 пъти ", споделя Бояна. По думите ѝ не се е случвало да минават проверяващи. Жената твърди, че е имало случаи, в които най-после на фиктивния й престой са фалшифицирали подписа ѝ.

Част от личния състав пък изобщо не е бил уведомяван, че лежи по документи, твърди един от актуалните чиновници в болничното заведение. " Имало е случаи когато на наш сътрудник му се постанова да се лекува и когато стартира лекуването, се оказва, че в базата данни, излиза, че сега се лекува в санаториума ", споделя рехабилитаторът.

По време на фиктивния престой управлението пускало фиктивни отпуски, твърди още служителят. " В последно време започнаха да се пускат едни отпуски, когато някой е по Национален осигурителен институт, пуска се фиктивно отпуска и просто идната отпуска, която не е действителна, просто не се разказва и не се върви на работа ", споделя рехабилитаторът.

Димитър Шопов е с двайсет години стаж в санаториума. Разбрал, че за следващ път е фиктивен пациент, след като на изборите предишното лято се оказало, че би трябвало да гласоподава в болничното заведение, а не в учебното заведение в града.

Твърди, че откакто отказал да подпише документите на финала на престоя, шефката го е съкратила. След диалог с шефката, Димитър написа тъжби до Национален осигурителен институт, Здравната каса, омбудсмана и Комисията за отбрана на персоналните данни.

Проверките открили нарушавания в логаритъма на лекуването и почивката на Димитър била анулирана. Управителката на санаториума обаче твърди, че е освободила мъжа от работа, тъй като я заплашил с ликвидиране. Отрича изказванията и на останалите си сътрудници.

" Това са чиновници, които очевидно имат някакво оскърбление от това, че са си тръгнали отсам. Нарушенията са фактически неточности, във връзка с неразписана процедура или неспазен час за процедура ", декларира Божана Иванова. Твърди, че болничното заведение в никакъв случай не е имала проблеми с липса на пациенти.

От здравното министерство ни изпратиха информация, съгласно която през 2021 година в санаториума в град Баня са лежали 3 306 пациенти. За тях болничното заведение е получила 1 499 306 лева От Национален осигурителен институт пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лева,за лекуването на 184 пациенти.

Директорката на института в Пловдив изясни, че са открити нередности при лекуването на четирима чиновници от санаториума в Баня. По закон, всеки, който желае да се лекува по стратегия на Национален осигурителен институт в болница в региона, би трябвало да подаде документи персонално в дирекцията в Пловдив.

" Тогава сме открили, че в границите на Коронавирус ситуацията, е имало преместване на четири броя документи, без да бъдат лицата тук, неприсъствено. Това е казус, пропуск, който сме позволили. Все отново това е наш сътрудник и сме се доверили. Не сме имали подозрение, че има нещо нередовно ", заяви Розалия Джинева, шеф на Търговско предприятие на Национален осигурителен институт Пловдив.  

" Никой от нас не е ходил да си събира документите, нито в Национален осигурителен институт, нито в Здравната каса. Документите постоянно са били приготвени и ние единствено се подписваме, че процедурите към този момент са направени, откакто свърши лекуването в базата ", споделя рехабилитатор.

Проверките в самия санаториум се правели единствено по документи и от Национален осигурителен институт не били разкрили нещо неправилно. " Има един финансов инспектор, който гледа икономическата част, и един доктор, който гледа здравната част. Преглежда се документите. Аз за първи път слушам от вас за кашкавали и други форми на натурално отмъщение ", съобщи Джинева.

По информация в деня, откакто екипът снима в санаториума, директорката е събрала чиновниците и се е пробвала да ги принуди да подпишат декларация в нейна поддръжка. Имало и подмятания, че който откаже, може да остане без работа, разказва един от чиновниците.

" Тя го показа по този начин, че все едно, в случай че не подпишем тази декларация, със санаториума е свършено, губим си работните места, няма да има къде да работим. Не подписаха и декларацията отпадна ", описа чиновник.

Дали чиновниците са почивали единствено по документи и с каква сума може да се окаже, че е ощетена страната, могат да кажат единствено проверяващите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР