Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) вече не

...
Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) вече не
Коментари Харесай

Лицево-челюстната хирургия в България е пред изчезване

Специализираната болница по лицево-челюстна хирургия (СБАЛ по ЛЧХ) към този момент не е база за следдипломно образование към Медицински университет – София. Поради тази причина всички специализанти на болничното заведение са принудени да продължат образованието си в друго висше образователно заведение. По думите на група специализанти по орална и лицево-челюстна хирургия (ОЛЧХ), на 18.07.17г. проф. Радомир Угринов – зам.-ректор по следдипломно образование и УБК към МУ – София е изпратил писмо с изх. номер 2881 към СБАЛ по ЛЧХ, с което едностранно приключва контракта с номер Д – 36/31.03.2015г. за организране на образование за придобиване на компетентност по орална и лицево – челюстна хирургия сред МУ – София и „ СБАЛ по ЛЧХ “ ЕООД, написа MedicalNews.bg.

Причината е преди малко изтеклата акредитация на болничното заведение, макар че то е било в развой на реакредитиране. Към актуалният миг на „ СБАЛ по ЛЧХ” ЕООД е избрана акредитациона оценка „ отличен “ за период от пет години със заповед номер РД – 17 – 169/19.09.2017г. на Министъра на опазването на здравето.

Въпреки това на 27.09.2017г. проф. Угринов изпраща писмо с изх. номер 61 към лечебното заведение, в което оповестява, че е належащо всички специализанти на болничното заведение да продължат образованието си в друго лечебно заведение, излиза наяве от думите на младите лекари.

Специализантите по ЛЧХ оповестяват, че неколкократно са се пробвали да насрочат среща с ректора на МУ-София проф. Виктор Златков.

„ След голям брой негласни отводи от страна на управлението ни беше дадена дата за 25.10.2017г. На срещата участва и проф Радомир Угринов, който изясни, че няма да възобнови контракта за образование сред „ СБАЛ по ЛЧХ” и МУ – София. Той общително ни подкани да прекратим договорите си за практическо образование с базата “, изясняват специализантите по ОЛЧХ.

Става ясно, че младите лекари желаят да продължат специализацията си в МУ-София и се надяват на поддръжка от страна на ректора на ВУЗ-а. В писмо към проф. Златков, изпратено до редакцията ни, специализантите декларират (без редакция):

„ Вашият заместител си разрешава да насочва внушенията си към нас да сменим определената от нас база за практическо образование, като визира нашето персонално достолепие на млади български лекари, избрали да следват своя професионален път на развиване в родината си и в ръководения от Вас Медицински университет – София. Предвид високия заем на доверие, който Вие персонално имате от наша страна, бихме желали сключването на нарочния контракт за образование за придобиване на компетентност, както и осъществяването му, да бъде следено персонално от вас, а не от ваши чиновници, които работят в конкурентни звена по специалността и са в очевиден спор на ползи със „ СБАЛ по ЛЧХ” ЕООД.”

От по–обстойно изследване на обстоятелствата и събитията излиза наяве, че евентуално се касае за по–задълбочен спор. Проф. Радомир Угринов е началник на Катедрата по орална и лицево–челюстна хирургия към Факултета по дентана медицина на МУ – София, както и шеф на конкурентно звено – Клиника по лицево–челюстна хирургия към УМБАЛ „ Александровска” ЕАД. Въпреки, че ръководената от него клиника от момента на основаването й до през днешния ден е неакредитирана, там безпроблемно се организира образование на студенти и специализанти.

Ощетените специализанти по ОЛЧХ насочат писмен зов към проф. Виктор Златков: „ Междуинституционалните и междуличностните спорове слагат нас, българските млади лекари-специализанти, в ролята на пострадали, което е безусловно неприемливо. Надяваме се да бъде нормализирана колаборацията сред тези две влиятелни институции – представляваното от Вас Висше учебно заведение и „ СБАЛ по ЛЧХ” ЕООД, като тази недостойна страница от взаимоотношенията им бъде затворена”.

Въпреки множеството писма, срещи и опити от страна на специализантите от „ СБАЛ по ЛЧХ” ЕООД на 31.10.2017 всеки от тях поименно е получил писмо от проф. Златков, в което публично е обяснено, че заради преустановяване на контракта сред ВУЗ-а и клиничната им база, отговорностите на МУ-София за администриране на образованието им са прекъснати и с цел да продължат специализацията си е належащо да се пренасочат към друго висше учебно заведение.

На фона на всичко това, припомняме, че една от най–дефицитните специалности за България е точно лицево–челюстната хирургия. Малко са младите лекари, които избират да тръгнат по този път, заради сложността и мултидисциплинарността на тази област от медицината. Но дали лицево-челюстната хирургия в България не е застрашена от изгубване, откакто и дребното решили да поемат по този сложен път са сложени пред непреодолими административни трудности.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР