Специализирана прокуратура (СП), която депутатите обсъждаха дали да не закрият,

...
Специализирана прокуратура (СП), която депутатите обсъждаха дали да не закрият,
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата се похвали с благодарствени писма от чужди спецслужби

Специализирана прокуратура (СП), която депутатите обсъждаха дали да не закрият, излезе със особено известие, с което се хвали с благодарствени писма от непознати спецслужби по случаи, в които е взела участие.

СП показва положителни практики по проблеми с водещо нейно присъединяване. Конкретните случаи са осъществени взаимно с партньорски служби и интернационалните организации, част от които са включени в отчета на Евроджъст за 2020 година, се споделя в формалното известие, дни, откакто спецпрокурори, отпред с основния прокурор Иван Гешев, излязоха на митинг пред Съдебната палата против желанията на народните представители.

 Закриването на спецсъдилищата се отсрочва поради корекция на Виж още

Ето какво се споделя още в него: " Предлагаме на вниманието на обществеността и част от приветствените и благодарствени писма, получени в Специализираната прокуратура от интернационалните организации и партньорски структури, в които се дават високи оценки на магистратите за работата им по противопоставяне на престъпността:

На Евроджъст посредством Националното бюро на България изпраща благодарствено писмо до прокурорите от Върховна касационна прокуратура и Специализирана прокуратура, взели участие в следствието на интернационална проведена незаконна група, извършваща измами в разнообразни страни от Европейски Съюз посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, компютърни закононарушения чрез колцентрове и цифрови платформи за търговия с финансови принадлежности, изпиране на пари. Само в Германия групата нанася вреди за над 16 млн. евро на повече от 260 потърпевши. " Действията на българските магистрати от първата половина на 2020 година се отличават с извънредно добра организация, професионално взаимоотношение и съгласуваност, без значение от затруднените условия на работа, вследствие въведените в Европейски Съюз противоепидемични ограничения ", се споделя в писмото. " Случаят е даден за образец като добра процедура на срещата на Съвета на Министрите на правораздаването на Европейски Съюз, както и в отчетния отчет на Евроджъст за 2020 година, в който се признава и удостоверява ролята на българската прокуратура като водещ, високо професионален и благонадежден сътрудник в следствието и наказателното гонене на интернационално проведената престъпност ", показват от Евродджъст.

В Доклада на Евроджъст за 2020 г . особено внимание е отделено на два проблема с водещото присъединяване на Специализираната прокуратура. Единият е точно следствието на интернационална проведена незаконна група, извършваща измами в разнообразни страни от Европейски Съюз посредством фиктивна търговия с финансови принадлежности, компютърни закононарушения и цифрови платформи за търговия. Другият е за извършена взаимна интервенция на територията на 11 страни (Италия, България, Германия, Швеция, Малта, Литва, Гърция, Нидерландия, Франция, Румъния и Словения) на 10.11.2020 година, довела до откриване на интернационална проведена незаконна група за нелегално разпространяване на телевизионни стратегии, компютърни закононарушения и изпиране на пари. Специализираната прокуратура се включва в следствието през 2019 година в осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от Републиканската прокуратура при съда в Неапол. Сформиран е взаимен екип за следствие с присъединяване на следователи от Отдел " Следствен " при СП и чиновници на ГДБОП. У нас, от офиси на търговски сдружения в Петрич, София, Ямбол и Монтана, са конфискувани огромно количество документи и техника, употребена за незаконната активност, открити са и двама участници в незаконната мрежа - непознати жители. На Националното бюро на Италия в Евроджъст и Прокуратурата в Неапол изпращат благодарствено писмо до Специализираната прокуратура за отличната взаимна работа.

" Впечатлен съм от напъните и поддръжката, която българските правоохранителни органи оказаха по случая ", написа в писмо до основния прокурор Иван Гешев от 13.11.2020 година Филипо Специя, вицепрезидент на Евроджъст и Национален член на Италия . Той акцентира: " Налице е чудесно съдействие сред българските и италианските правоохранителните органи в областта на трансграничната проведена престъпност ".

Сикрет сървис изпраща на до Специализирана прокуратура благодарствено писмо за ефикасните й дейности по разкриването на проведена незаконна група за разпространяване на неистинен еврови и доларови банкноти в страната и в други европейски страни. В писмото се изрича лична признателност на управлението на Специализираната прокуратура и наблюдаващите прокурори за проявен от тях висок професионализъм в хода на следствието и дейностите им по обезвреждане на групата взаимно с ГДБОП на 14.08.2019 година в градовете Сандански и София. Задържани и упрекнати са шест лица, открити и конфискувани са неистинен чекове от турска банка, щатски долари, украински гривни и купюри от други валути.

На Британската работа за попречване на закононарушения против фиска изпраща благодарствено писмо до управлението на прокуратурата във връзка сполучливите взаимни дейности на 04.06.2019 година по неутрализирането на незаконна група за нелегално произвеждане на цигари и откриване на незаконна фабрика край Пловдив. В документа, подписан от Андрю Галинич, началник на отдел " Международни интервенции " , се акцентира триумфът на реализацията и изгодата от взаимните дейности на българските и английските институции. " Значителните резултати, реализирани от вас, ще имат резултат върху тежката проведена престъпност, която всички ние се стремим за преборим ", се споделя още в писмото.

 Магистрати стачкуваха дружно с Иван Гешев против решението за закриване на спецзвената (снимки) Виж още

за сполучливите дейности по разкриването на незаконното произвеждане на цигари край Пловдив изпраща и Георгиус Маргонис, шеф на компанията " Филип Морис България " ООД , формален представител на " Филип Морис Интернешънъл " до Специализираната прокуратура на 28.07.2019 година

На Националното бюро на Франция в Евроджъст изпраща благодарствено писмо до управлението на Прокуратурата на Република България, до Специализираната прокуратура и до отдел " Международен " на ВКП за взаимната работа по следствие на участници в проведена незаконна група за произвеждане на скимиращи устройства, употребявани за нелегално събиране на банкови данни на френска територия. Двама от участниците в групата са арестувани в гр. Лион, до момента в който смъкват скимиращо устройство от автоматизирана колонка за гориво. В осъществяване на Европейска заповед за следствие, издадена от съдия-следовател при Апелативния съд в Лион, в Добрич е разкрита работилницата за скиминг устройства на групата, арестувани са и други участници в групата.

На прокурори от Специализирана прокуратура и Върховна касационна прокуратура, както и чиновник на ГДБОП, са наградени от основния прокурор на Кралство Белгия Фредерик Ван Льов с Грамота за значителен принос и проявен висок професионализъм при присъединяване им в най-мащабната интервенция по обезвреждане на интернационална незаконна мрежа за трафик на мигранти. Операцията под названието " Халифакс " започва на 26.10.2017 година по едно и също време в България, Белгия, Англия, Франция и Холандия. Задържани са 42-ма трафиканти, 7 от които в България. Действията на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС против участници в незаконната мрежа не престават и през 2019 година

На Агенцията на Европейския съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване - Европол , изпраща до административния началник на Специализирана прокуратура благодарствено писмо за приноса и професионализма на прокурорите, взели участие в извършената на 04.09.2016 година интервенция по откриване на незаконна печатница за неистинен евробанкноти в гр. Пловдив. На участниците в следствието са връчени документи за особено самопризнание от Централата на Европол. Прокурор от Специализираната прокуратура е награден и за работата му през 2014 година в взаимен екип (с присъединяване на България, Испания, Евроджъст и Европол) за следствие на проведена незаконна група за подправяне на платежни непарични средства ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР