Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица,

...
Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица,
Коментари Харесай

Ето ги обвиненията на спецпрокуратурата срещу бившия шеф на Вик-Перник

Специализирана прокуратура притегли към наказателна отговорност нови две длъжностни лица, съпричастни с настъпилата водна рецесия в Перник и района, написа Труд бг.

Обвинение за длъжностно закононарушение е повдигнато на краткотрайно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 година,

Задържаха някогашния шеф на ВиК Перник и и.д. зам-кметица

След документално известяван по надлежния ред от шефа на „ ВиК “ООД гр. Перник, че има мощно понижаване на дебита на водоизточниците и водния запас в бент.Студена, и откакто са били препоръчани дейности за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 обитаеми места в общината, и.д. кметът не извършил служебните си отговорности по Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 година (за изискванията и реда за присъединение на потребителите и за прилагане на водоснабдителните и канализационните системи), не е подхванал съответните дейности за въвеждане на режим на водоползване в обитаемоте места от община Перник, което е довело до забележителен дефицит и погрешно разходване на водния запас за питейно битови потребности в общината.

Сийка Милева с детайлности за ареста на някогашния шеф на ВиК Перник

Към наказателна отговорност е притеглен и някогашният шеф на „ ВиК “ ООД в Перник за умишлена занемареност и подписване на неизгодни покупко-продажби (престъпления по член 219, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1 от Наказателен кодекс и член 220, ал.1 от НК).

В качеството си на длъжностно лице и при изискванията на продължавано закононарушение, той съзнателно не положил задоволително грижи за ръководството, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови потребности от бент. “Студена “.

Въпреки отговорностите си, регламентирани в Закона за водите, Наредба №4 от 14.09.2004 година и тези по Договор от 01.04.2016 година сред „ Асоциацията по ВиК “ и „ Водоснабдяване и канализация “ ООД гр.Перник за стопанисване, поддържане и употреба на ВиК системите и оборудванията, шефът на „ ВиК “ Перник съзнателно не упражнил задоволителен надзор върху работата на чиновниците в сдружението, на които упълномощил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

От това му безучастие е последвало прахосване на имущество – вода за питейно битови потребности, постъпила от бент. “Студена “ във ВиК мрежата на гр.Перник. Щетите от това действие на обвинения са в подобен размер на 11 690 000 лева (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови потребности, които съставляват разпилените 75 % от всичката вода за питейно битови потребности в гр. Перник за инкриминирания период).

На управитела на „ ВиК “ Перник е повдигнато и обвиняване и за подписване на неизгодни покупко-продажби на ръководеното от него сдружение, свързани с пазаруването и наемането на измервателни уреди на водния запас на бент. “Студена “.

Събраните досега доказателства сочат, че от дейностите на двамата упрекнати не са могли да настъпят директни вреди, довели до водната рецесия в Перник и района.

Тяхната активност се явява следваща във връзка с загубата на вода за питейно-битови потребности от бент. „ Студена “ и сама по себе си (без противоправните дейности на обвинения Нено Димов) не би предизвикала забележителен дефицит на вода за питейно-битови потребности на над 97 000 души.

По отношение на двамата обвинени Специализираната прокуратура е постановила задържане за период до 72 часа, в които ще преценено какви мярки за неотклонение да им бъдат поискани или избрани.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР