Специализирана прокуратура отговори на неверни твърдения на Асен Василев, касаещи

...
Специализирана прокуратура отговори на неверни твърдения на Асен Василев, касаещи
Коментари Харесай

Спецпрокуратурата опроверга Асен Василев за ареста на Борисов: Твърденията му са неверни!

Специализирана прокуратура отговори на погрешни изказвания на Асен Василев, касаещи укриващият се в Дубай Ваисил Божков, обвинен по досъдебно произвеждане у нас и глобен по световния закон „ Магнитски “.

" Днес, 18.03.2022 година, вицепремиерът Асен Василев направи пред публицисти в Народното събрание следното изказване: „ …Най-накрая се работи по сигнала на господин Божков и отчета на Агенция “Държавна финансова ревизия “ от предишното лято. Ако си спомняте, АДФИ откри, че има нанесена вреда на бюджета в размер на 556 млн. лева поради бездействието на Комисията по хазарта на директно послушание на господин Горанов. Най-накрая това беше изпратено от служебния кабинет на българската прокуратура и не бяха подхванати никакви дейности, с цел да защитят тези 555 млн. на данъкоплатците. Най-накрая виждаме, че имаме най-малко една дребна стъпка в тази посока. “, се споделя в позиция на държавното обвиняване.

Специализирана прокуратура се възползва от правото си на отговор в български медии, излъчили или разгласили изказването на господин Асен Василев, в което изказванията му са погрешни, жестоко погазват правилото на разделяне на управляващите и върховенството на правото и съставляват политическа интервенция в активността на правосъдната власт.

Специализираната прокуратура показва следното мнение, учредено само на обстоятелства:

Не дават отговор на истината изказванията на господин Асен Василев, че посочената от него вредата за бюджета е открита през лятото на 2021 година, когато е била известена българската прокуратура. Не е правилно и че прокуратурата не е подхванала никакви дейности, с цел да бъдат предпазени ползите на данъкоплатците.

В рамките на формирано в Специализирана прокуратура досъдебно произвеждане, на два пъти - с експлицитни прокурорски постановления от 06.01.2020 година и 16.04.2021 година е предоставена на Агенция за държавна финансова ревизия да извърши финансови инспекции на Държавна комисия по
хазарта (понастоящем закрита и с приемник НАП) за интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2019 година И в двете постановления е указано да се откри законосъобразността на получените доходи от дължими държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта от страна на записаните хазартни оператори - „ Ню геймс “АД (предишно „ Ню Геймс “ ООД), „ Национална лотария “АД (предишно „ Национална лотария “ ООД), „ Еврофутбол “ООД и „ Евробет “ООД, както и осъщественият надзор от Държаната комисия по хазарта.

Именно по предоставените от прокурор при Специализираната прокуратура финансови инспекции е открита и нанесената вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева, почти посочена от министър Асен Василев. В хода на финансовите инспекции са открити и систематични нарушавания на контролната активност на ДКХ, изразяващи се в толериране за непозволено обогатяване на
хазартни сдружения, ръководени от В. Б. Вследствие на откритите обстоятелства по досъдебното произвеждане Държавната комисия по хазарта е закрита.

Резултатите от двете финансови инспекции са приобщени към доказателствата по досъдебното произвеждане на съображение член 127 от Наказателно-процесуален кодекс (като писмени доказателствени средства). Резултатите от първата стават съображение още в края на януари 2020 година да бъдат привлечени към наказателна отговорност 10 лица, измежду които двама ръководители на ДКХ, един шеф на дирекция и един шеф на отдел в ДКХ.

През януари 2020 година по същото досъдебно произвеждане е притеглен към наказателна отговорност и укриващият се в ОАЕ В.Б., като част от обвиняванията му са по отношение на откритата вреда за бюджета в размер на 556 872 283 лева

През януари 2020 година с постановления на прокурор от Специализираната прокуратура са предоставени към 200 данъчни проверки на обвинени лица и на свързани с тях търговски сдружения. В хода на тези проверки Специализираната прокуратура неведнъж е предоставяла достъп на ревизионните органи от Национална агенция за приходите до доказателствата по делото, с оглед осъществяване на дейно ревизионно произвеждане и определяне на вероятно недекларирани и неплатени налози. Повечето данъчни проверки са завършили с ревизионни актове.

На 07.02.2020 година, по искане на наблюдаващ досъдебното произвеждане прокурор, Специализираният углавен съд е позволил и е наложил посредством запори и възбрани обезпечения по реда на чл.72 от Наказателно-процесуален кодекс във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения В. Б. Взетите обезпечителни ограничения са в действие досега.

Отделно от това, наблюдаващите прокурори са изпълнили отговорностите си и навреме (през февруари 2020 г.) са уведомили органите на КПКОНПИ за привличането на В.Б. като обвинен по текстове от Наказателен кодекс, за които КПКОНПИ имат пълномощия и са подхванали обезпечителни ограничения по различен юридически ред във връзка с цялото движимо и недвижимо имущество на обвинения.

Близо година и половина по-късно – на 02.06.2021 година, обвиненият В.Б. е глобен от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединените американски щати по така наречен световен закон „ Магнитски “.

Под управлението и надзора на Специализирана прокуратура против В.Б. се водят 4 досъдебни производства. Повдигнати са му голям брой обвинявания, за което Специализираната прокуратура е уведомила българската общност навреме.

Първото досъдебно произвеждане е формирано на 20.12.2019 година за осъществено през декември 2017 година в София закононарушение по член 214, алинея 2, т.1, вр. член 213а, алинея 2, т.1 от Наказателен кодекс – изнудване посредством закани за живота и физическо принуждение.

.

На 29.01.2020 година, след прецизиране на обвинителната теза по досъдебното произвеждане, В.Б. е притеглен като обвинен за управление на проведена незаконна група, основана да прави с користна цел разнообразни незаконни действия – закононарушение по член 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от Наказателен кодекс. За присъединяване в групата са упрекнати още 4 лица, измежду които двама ръководители на Държавната комисия по
хазарта (действащ и предходен).

По същото досъдебно произвеждане В.Б. е упрекнат за две изнудвания със закани за безплатно придобиване на дялове в
хазартни сдружения – закононарушения по член 213а, алинея 2, т. 1 и т. 5 от Наказателен кодекс и член 214, ал.2, т. 1, вр. член 213а, алинея 2, т. 5 от Наказателен кодекс. Привлечен е и за още две закононарушения - подбуждане за осъществяване на длъжностни закононарушения от ръководител на Държавната комисия по хазарта (по член 282, ал.2, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 3, вр. алинея 1 от НК), както и за това, че е предложил рушвет в размер на 10 000 лева дневно на ръководител на ДКХ, с цел да извърши дейности по работа – лишаване на издадени лицензи за хазартна активност (престъпление по член 304 от НК).

По отделени материали от цитираното досъдебното произвеждане е формирано ново дело, по което В. Б. е притеглен като обвинен за управление на проведена незаконна група за държане и продажба на археологически обекти, които не са разпознати и регистрирани по открития ред и за изпиране на пари – закононарушение по член 321, ал.3, т. 1, вр. ал 1 от Наказателен кодекс. Повдигнати са му обвинявания за държане на 6869 археологически обекта (престъпление по член 278, алинея 6 от НК), за продажба на над 1000 такива обекта на територията на България, Конфедерация Швейцария и Федерална република Германия (престъпление по член 278а, алинея 3, вр. алинея 1 от НК), както и за изпиране на 559 739 164.70 лева, добити посредством незаконна активност (престъпление по член 253, алинея 5, вр. алинея 3, т. 1, вр. алинея 2 от НК).

По досъдебните производства с обвинен В.Б. са осъществени голям брой дейности по следствието – всички вероятни при неявяване на обвинения В.Б. По последни данни той продължава да се намира в Дубай, ОАЕ.

До момента Специализираната прокуратура е изпратила посредством Министерство на правораздаването до способените управляващи в Обединените арабски емирства две молби за изгонване на В. Б. в Република България и голям брой призовки за доброволното явяване на същия пред проверяващите органи в Република България. До днешна дата всички те остават без отговор. Водените от СП досъдебни производства против В.Б. не са завършили, така той се укрива в ОАЕ и не се явява пред проверяващите органи. Това е основна спънка по смисъла на българския Наказателно-процесуален кодекс за привършване на водени производства. В.Б. по никакъв метод не е съдействал за определяне на обективната истина.

За всичко това българското общество е било навреме осведомено.

Копия на прокурорските постановления за възлагане на финансови инспекции, писма на АДФИ и част от настояването на Специализирана прокуратура (в размер от над 1000 страници) за налагане на обезпечителни ограничения по реда на член 72 от Наказателно-процесуален кодекс


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР