Специализиран робот за подводно изследване на екологичното състояние на Бургаския

...
Специализиран робот за подводно изследване на екологичното състояние на Бургаския
Коментари Харесай

Тестваха в реална среда специализиран робот за изследване на Бургаския залив

Специализиран робот за подводно проучване на екологичното положение на Бургаския залив мина проби в действителна среда. Апаратът се ръководи отдалечено от оператор и е с опция за потапяне на дълбочина до 30 метра. С робота ще се вършат проучвания за количествата и качествата на макроотпадъците от полимери, плаващи по повърхността и дъното в крайбрежната морска зона на Бургас. Той ще се употребява за научна и изследователска активност от университета " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас. Информацията е от пресцентъра на Община Бургас.

Заснетите от робота фрагменти ще бъдат оценени от експерти в региона на екологията и морското дело. На местата, където бъде открито съществуване на боклуци с по-големи размери, ще бъдат употребявани водолазни екипи от Сдружението с нестопанска цел " Приятели на морето - Бургас ", за проучването им и изваждането им от водата. По този метод ще се реализира двоен резултат. От една страна ще се придобие цялостна информация за типа и положението на плаващите и отсрочените по морското дъно боклуци. От друга страна ще се подхващат нужните действия за тяхното разчистване, което ще способства за възстановяване на околната среда.

Планирани са и мониторингови задачи за въздушно снимане на макроотпадъците по морската повърхнина благодарение на дрон.

Пробонабирането ще бъде осъществено в общо шест определени зони - Пристанище-Бургас, пристанището в квартал " Сарафово ", акваторията на северния и централния плаж в Бургас, региона към рибарското населено място " Ченгене скеле " и остров Света Анастасия.

Мониторингът на морските боклуци ще се прави през всеки сезон в годината, като се възнамерява идната седмица да започва първия от тях.

На демонстративния тест участваха проф. Севдалина Турманова, която е част от екипа на плана, специалисти от Община Бургас, университет " Проф. доктор Асен Златаров ", екип от експерти от Висшето военно-морско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров " - Варна, които ще извършат огромното изследване на положението на морската среда.

Разработването на научната база данни за положението на Бургаския залив в зоните със мощно въздействие на човешката активност ще бъде основа за изработването на тактики за понижаване на замърсяването и опазването на естествените запаси.

Опазването на морската среда посредством осъществяването на разнообразни ограничения е част от тактиката на Община Бургас за възстановяване на биоразнообразието по Южното Черноморие и постигането на така наречен " наследник напредък ".

Като част от ограниченията за ръководство на човешкото влияние върху морската околна среда университет " Проф. доктор Асен Златаров " ще разкрие нова дисциплинираност " Полимерни замърсители в морска среда " към магистърските стратегии " Екология и запазване на околната среда ", " Екология и екологичен мениджмънт " и " Технология на материалите и материалознание ". Създаването на дисциплината е обвързано с разбора и класификацията на полимери в морските води и провеждането на сезонен мониторинг.

Резултатите от направените подводни проучвания ще бъдат показани на две събития вид " научно кафене ", в които ще вземат участие учени, представители на бизнеса и локалната общественост. По време на полемиките ще се обсъдят разнообразни хрумвания за опазването на естествените запаси.

Дейностите са в границите на взаимен план на Община Бургас и Университет " Проф. доктор Асен Златаров " - " Повишаване на знанията за морската околна среда за стабилно ръководство на морските запаси и реализиране задачите на наследник напредък ", финансиран по Програма за морско дело и риболовство 2014 - 2020 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР