Специалистите по управление на вземания сме съдействали за връщането на

...
Специалистите по управление на вземания сме съдействали за връщането на
Коментари Харесай

Държавният дълг се управлява разумно

Специалистите по ръководство на вземания сме съдействали за връщането на близо 9% от оборота на българския бизнес за предходната година, споделя Райна Миткова-Тодорова, шеф на " ЕОС Матрикс " и " ЕОС Сървисис "

- Госпожо Миткова, отмина ли дълговата рецесия в Европа и къде стои България на този декор?

- 2017 ще е четвъртата година подред с стопански напредък за страните от Европейски Съюз, по тази причина можем самоуверено да кажем, че рецесията е отминала. Политиката на нулеви лихвени проценти понижи тежестта на задълженията и стопанските системи се върнаха към напредък. Притеснително е въпреки всичко, че страните с най-големи обществени отговорности към момента са в дъното на класацията. Те осъществят напредък, тъй като реализираха покупко-продажби за задълженията си. Актуален е въпросът по какъв начин ще се оправят, когато лихвите още веднъж тръгнат нагоре, и е прекомерно евентуално тематиката за дълга на Гърция и евентуално Испания да се върне на дневен ред.

България стои добре на този декор с третия най-нисък държавен дълг след Люксембург и Естония. Държавният дълг се ръководи рационално и в случай че нямахме банкрутирала огромна банка, евентуално бихме имали и по-висок кредитен рейтинг като страна.

Дълговата рецесия в Европа катализира процеси на дисбаланс в нашата стопанска система, които по този начин или другояче обективно съществуваха. Ако се върнем към 2008 година, растежът беше плод на вложения, финансирани с заеми. В същото време вносът на артикули превишаваше доста износа, което е знак за ниска конкурентоспособност. Сега картината е друга. В локално произвеждане и услуги бяха направени значими вложения и растежът сега се движи най-много от вътрешното ползване и износа, което е симптом за положително здраве на стопанската система. Кредитирането, което следим деликатно, пораства стабилно и е реалност, че макар конкуренцията в отпущането на заеми банките поемат рационални опасности.

- В момента какъв брой огромен е пазарът на необслужвани отговорности у нас и надлежно какви закани основава той за стабилността на стопанската система ни?

- По данни на Българска народна банка към края на октомври 2017 година размерът на необслужваните заеми е 7,1 милиарда лева, или 13,87% от общия кредитен портфейл. Този дял към момента е висок на фона на междинните стойности в Европа и не е изненада - нашите банки мъчно се разделят или продават неприятните си вземания, а това е инструмент, потвърдено ефикасен в международен мащаб. Добрата вест е, че банките ни са задоволително ликвидни и риск за стабилността на стопанската система не съществува. Все отново неприятните вземания в един миг е добре да бъдат разтоварени от системата и това в бъдеще да се случва на един доста по-ранен стадий. В България неприятните вземания се търгуват, когато станат най-малко на 5-6 години. За съпоставяне - на другите развити пазари това се случва на 6-12 месеца. И тук е добре да знаем, че за разлика от положителното вино проблематичните вземания не стават по-добри с времето.

- Как заложеният напредък от 4% през 2018 година ще се отрази на междуфирмената задлъжнялост?

- Големият размер междуфирмена задлъжнялост е предизвикателство пред естественото действие на стопанската система и е съществена причина за понижаване на вложенията на бизнеса или замразяването на работни места. Според европейско проучване на " ЕОС Груп " бизнесът в България получава най-рядко парите си в период - в едвам 74% от случаите. За съпоставяне в Германия този % е 83, а в Испания и Франция - 81. Наистина делът на просрочените вземания от бизнес клиенти понижава с 3% по отношение на предходната година (от 30 на 27%), само че българските бизнес клиенти остават измежду най-недисциплинираните в Европа, надминавани само от гръцките. По-добрата икономическа среда несъмнено оказва помощ да се преодолеят тези резултати, само че най-хубавият инструмент си остава повишение на финансовата просвета на българския бизнес и слагане на фокус върху ръководството на вземания. Положителна наклонност е все по-голямото доверие към услугите на външни експерти за събиране на вземания - от Асоциацията на колекторските организации отчитаме годишно възходящ брой компании, които употребяват услугите ни. И това не е инцидентно - за предходната година експертите по ръководство на вземания сме съдействали за връщането на близо 9% от оборота на българския бизнес.

- В кои браншове да чакаме по-дълги просрочия при погашение на издадени фактури и надлежно кои бизнеси ще разполагат с задоволителна ликвидност, с цел да не бавят заплащанията си?

- Най-съществени не престават да са проблемите в секторите превоз, търговия и строителство, както и при компаниите, занимаващи се с недвижими парцели. В собствен отчет Еврокомисията също предизвестява, че България е измежду европейските страни с обезпокоително надценен пазар на недвижимите парцели, създаващ дисбаланс, тъй като се прекрачва рационалният период за погашение на инвестицията. Секторът на строителството от своя страна е изправен пред най-сериозни компликации поради забавянето на усвояването от еврофондовете.

В същото време с повишаването на потреблението на услугите на експерти по събиране на вземания отчитаме понижаване на междинната дълготрайност на връщане на междуфирмените отговорности по браншове. При превоза и добива на горива тя е намаляла от 112 дни през 2016 година на 61 дни за първото полугодие. В строителството времето за събиране се редуцира съвсем 3 пъти, като през предходната година то е било 100 дни, а тази - 34 дни.

- Какво се случва със отговорностите на семействата у нас - наблюдавате ли връзка сред повишението на приходите и подобряването на финансовата просвета на крайните консуматори?

- За първи път от 2013 година насам задълженията на физически лица понижават, като по данните на АКАБГ понижението за първото полугодие е с 34%. Това се дължи главно на по-добрата обща макрорамка, рекордно ниската безработица и растежа на приходите в огромните градове.

Променя се и профилът на типичния дебитор - това към този момент е просветен млад експерт, чиято податливост към покупка на софтуерни джаджи надминава опциите му и води до задлъжняване. Причината - ниската финансова просветеност. Или по-добрите приходи не водят автоматизирано до една по-добра финансова просвета. Много си бленувам в учебните заведения да има час по ръководство на персоналните финанси. Но до тогава ние работим интензивно в тази тенденция с най-новата акция на АКАБГ - " Мисия платено ", която цели да сътвори разнообразни запаси, с цел да подкрепят потребителите в ръководството на отговорностите и персоналните им финанси.

- С кое достижение през 2017 година EOS в България отпразнувахте 15-годишнината си и коя е поръчката, която давате за идващите 15 години на нашия пазар?

- За нас да растеш и да си огромен е най-много отговорност. Отговорност към стандартите ни на работа и етиката в нашия бизнес. До огромна степен считам и че смяната в настройките към нашата промишленост се образува от метода, по който обслужваме потребителите със обвързване. Ние боравим с човешки ориси и осъзнаваме тази отговорност - подхождаме с схващане и човечност към всяка обособена обстановка. И ще продължим да го вършим - несъмнено, с все по-модерни и ефикасни технологии, само че ще останем хора, надълбоко влюбени в работата си. И имам вяра, че тази обич се усеща от всички наши сътрудници.   

Интервю: Венцислав Савов
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР