Специалистите отдавна препоръчват - най-вече за децата, но и за

...
Специалистите отдавна препоръчват - най-вече за децата, но и за
Коментари Харесай

Кога задължително се мият ръцете

Специалистите от дълго време предлагат - най-много за децата, само че и за възрастните - да не се страхуваме да се изцапаме навън, защото играта в мръсотията укрепва и подтиква имунната система и защищава от развиването на алергии. Това обаче не значи, че вкъщи не би трябвало да се поддържа добра хигиена. Хората би трябвало да се концентрират върху това по какъв начин да предотвратят разпространяването на евентуално рисковите микроби в домовете си, вместо да чистят петна, които наподобяват " мръсни ", гласи отчет на Кралското общество за публично здраве във Англия.

Миенето на ръцете, домашния текстил и повърхностите, когато е належащо, е ключът към положителната хигиена, само че един на четирима души във Англия счита, че това не е значимо, предизвестяват експертите. А в случай че хигиената се поддържа по верния метод, може да се понижат инфекциозните болести и надлежно - антибиотичната устойчивост.

 

И няма такова нещо като " прекомерно чисто "

 

Според отчета на Кралското сдружение има комплициране измежду обществото във връзка с разликата сред нечистотия, микроби, непорочност и хигиена. В изследване измежду 2000 души 23 на 100 са споделили, че мислят, че децата би трябвало да са изложени на болестотворни микроби, с цел да изградят добра имунна система. Но специалистите считат, че това е " евентуално рисково разбиране ", което може да докара до излагане на някои рискови инфекциозни заболявания.

Вместо това те считат, че хората би трябвало да се съсредоточат върху почистването на избрани места в дома в несъмнено време, даже те да наподобяват чисти, и по този начин да попречват разпространяването на " неприятни " микроби като ешерихия коли и норовируси.

 

Кои са " горещите точки " за хигиената?

- При приготвяне и съхранение на храната;

- при хранене с ръце;

- след потребление на тоалетната;

- при кашляне, кихане и духане на носа;

- предпазване и пране на " мръсни " кърпи и домашно облекло;

- при грижи за домашните любимци;

- при пипане и изхвърляне на боклука;

- при грижи за член на фамилията с зараза.

Почистването на ръцете е изключително значимо след подготвяне на храна, потребление на тоалетната, кашляне, кихане, грижи за домашния любим и грижи за заболели, написа в отчета. Почистването на повърхностите в кухнята и дъските за рязане е изключително значимо след подготвяне на сурови храни като алено месо и пилешко или преди подготвяне на неща като сандвичи или закуски. Почистването на кърпите за чинии и гъбите за миене се предлага, откакто те са били употребени за измиване на евентуално заразни повърхности. А подовете и мебелите може да наподобяват мръсни, само че нормално по тях има микроби, които не са изключително рискови за здравето.

 

Как чистенето отстранява бактериите?

Миенето на повърхностите и приборите с топла вода и сапун отстранява бактериите и те се оттичат в канализацията. Но с цел да бъдат убити изцяло, би трябвало да бъдат попарени с вода, загрята над 70 градуса. Ето и какви артикули са подобаващи, като множеството от тях попадат в три категории, всеки от които работи на друг принцип.

- Детергенти - почистват повърхностите и отстраняват мазнини, само че не убиват бактериите;

- дезинфектанти - убиват бактериите, само че не са изключително ефикасни върху повърхнина, покрита с лой или забележима мръсотия;

- санитайзери - могат да се употребяват както за разчистване, по този начин и за стерилизация. Първо се употребяват за разчистване на повърхността и унищожаване на мръсотията, храната и мазнината, а по-късно се нанасят наново за стерилизация.

Важно е инструкциите на опаковките да се четат деликатно, напомнят специалистите. Те предлагат за разчистване на повърхности след подготвяне на храна да се употребява кухненска хартия вместо парцал от плат, тъй като по този начин кърпата няма да бъде нечиста с нещо заразно.

Хората би трябвало да вършат разлика сред хигиена и непорочност, счита проф. Сали Блумфийлд от Лондонския лицей по хигиена и тропическа медицина. " Докато почистване значи унищожаване на нечистотия и микроби, хигиената е разчистване на местата и по времето, които имат значение, и по верния метод - за да се спре разпространяването на възможна зараза при приготвянето на храна, използването на тоалетната и грижата за любимците ", споделя тя.

Излизането на открито и играта с другари и домашни животни е отлично за излагане на " положителни " бактерии и създаване на здравословен микробиом. Но е значимо хората да не объркват това с положителната хигиена. Тя не трябва да се подценява във значимите моменти и на значимите места, защото това е метод за предотвратяване от инфекции като листерия, ешерихия коли и норовируси. Това е на ниска цена, не изисква доста старания и в това време не пречи на излагането на " положителните " микроби, от които организмът има потребност за добра имунна система. Ежедневната добра хигиена у дома оказва помощ за понижаване на инфекциите, за предотвратяване на децата и има огромна роля в битката против антибиотичната устойчивост, допълват експертите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР