Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват повишаването на радиацията в

...
Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват повишаването на радиацията в
Коментари Харесай

Радиацията в Чернобил може да се е покачила заради руската техника

Специалистите от Екоцентъра в Украйна свързват повишението на радиацията в зоната на Чернобилската АЕЦ с нарушаването на горния почвен пласт поради напредването на огромно количество тежка военна техника. Това заяви Държавната ревизия за нуклеарно контролиране на Украйна във Facebook, съобщи “Укринформ”.

Както организацията заяви по-рано, има записано превишаване на контролните равнища на радиационния декор в зоната на централата.

“Такива съмнения на индикаторите на сензорите “Аскро” експертите от Екоцентъра свързват с нарушение на горния почвен пласт вследствие на напредването на огромно количество тежка военна техника през зоната и повдигане във въздуха на радиоактивен прах”, се споделя в официалното съобщение.

Състоянието на нуклеарните съоръжения и други обекти на Чернобилската АЕЦ остава без смяна.

Автоматичната система за радиационен надзор на Чернобилската зона записва превишаване на нормите на радиационния декор.

Съветникът в канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, Михаил Подоляк, вметна през вчерашния ден, че украинските военни са изгубили надзор над Чернобилската АЕЦ. Засега не е известно положението на обектите в зоната на централата и на хранилищата за нуклеарни боклуци, показва “Укринформ”.

Ukraine's nuclear agency finds Chernobyl radiation rise

— New York Post (@nypost)

По-рано съветското министерство на защитата написа, че Въздушно-десантните войски на Русия напълно управляват от през вчерашния ден територията в региона на Чернобилската АЕЦ, и че радиационният декор в зоната на централата е в границите на нормата и личният състав продължава да я обслужва и да следи радиационната конюнктура в региона, отбелязва “ТАСС”.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР