Специалистите казват, че страхът от тъмното е един от най-честите

...
Специалистите казват, че страхът от тъмното е един от най-честите
Коментари Харесай

Как да помогнем на детето да не се страхува от тъмното

Специалистите споделят, че страхът от тъмното е един от най-честите страхове при децата. Това най-вероятно се държи на огромното им въображение, само че е допустимо да е под въздействие на някое филмче или страшна приказка за чудовища. В тъмното най-обикновени предмети получават чудати форми и хвърлят причудливи сенки, което в допълнение усложнява обстановката. Някои възрастни също имат боязън от тъмното, тъй че е напълно естествено, в случай че родителите се опасяват от тъмното, да се опасяват и децата.

И в случай че някои деца от единствено себе си израстват този боязън, то други не се оправят и е значимо да им помогнем. Ето какво да извършите, с цел да помогнете на децата си да бъдат по-смели и по-спокойни:

1. Изслушвайте го.

Важно е да изслушате всичко, което детето желае да ви каже. Не го прекъсвайте. Не омаловажавайте възприятията му, тъй като идващия път може да не желае да показа. Ако твърди, че под леглото има страшилище, не го прекъсвайте, като просто погледнете и махнете с ръка, че няма нищо. Ключът е да бъдете търпеливи. Обяснете му, че е в сигурност и че ще дойдете незабавно, в случай че се изплаши още веднъж.

2. Светнете лампата.

Важно е да покажете на детето си по какъв начин наподобява стаята на ярко и директно по-късно – на мрачно. Да му покажете сенките в тъмното, да му покажете измененията и даже да се посмеете дружно. Можете да си измислите някакви форми или игра, с която да го успокоите. Например дано ви споделя на какво му наподобява друг предмет в стаята. Или пък разместете и го накарайте да отгатне кое какво е.

3. Похвалете детето.

Не му се карайте, че се опасява, а в противен случай – повтаряйте му какъв брой е самоуверено, тъй като се изправя против страховете си. Постепенно ще повярва в това, което казвате, и ще стартира да се държи по-смело.

4. Проявете въображение.

Пазарът предлага най-различни детски нощни лампи – в разнородни цветове и форми (звезди, животни и др.). Изберете някоя дружно и я оставяйте включена, до момента в който заспи, като внимавате, несъмнено, самата лампа да не хвърля страховита сянка.

5. Светещи лепенки.

Още една чудесна концепция, с цел да помогнете на детето да не се опасява. Ако се буди през нощта да пие вода или да върви до тоалетната, можете да му очертаете пътя с такива светещи в тъмното лепенки.

6. Шоу със сенки.

Използвайте светлината от нощната лампа и разиграйте цяло зрелище на стената благодарение на ръцете си. Може да се окаже много занимателно, а и потребно в битката против страховете.

7. 10-секундна хитрост.

Възможно е детето да не се опасява толкоз от тъмнината, колкото от неочаквания преход към нея. Опитайте да го помолите да си затвори очите, преди да загасите лампата. След това пребройте до 10 и дано отвори очите – стаята към този момент няма да наподобява толкоз тъмна.   

Цветелина Велчева

Bright Side

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР