Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –

...
Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация –
Коментари Харесай

Лекарите от столичната ВМА направиха първата чернодробна трансплантация за годината

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) направиха поредна чернодробна трансплантация – първа за 2024 година и 99-а от началото на трансплантационната стратегия в лечебното заведение.

Донорът и реципиентът са мъже, надлежно на 73 и 53 години.

Интервенцията продължи общоприетоо като време – към 6 часа. В момента пациентът се намира в устойчиво положение, разяснява проф. Никола Владов, началник на трансплантационния екип на ВМА.

До трансплантацията се стигна след донорска обстановка в МБАЛ-Силистра. В ранната заран на 30 януари екип, управителен от проф. Ивелин Такоров, бе превозен със аероплан C-27J " Spartan “ от състава на 16-та авиационна база на Военновъздушните сили до варненската УМБАЛ " Св. Марина ", където бе осъществена експлантацията.

Ръководството на ВМА изрича своята изключителна признателност към околните на донорите, които макар сложния за тях миг, са разрешили експлантацията на органите.

Благодарим на екипажа на Военновъздушните сили и на сътрудниците от двете лечебни заведения в Силистра и Варна за положителната организация при реализиране на експлантационния развой.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР