Специалисти от университета Къртин в Австралия констатираха, че вулканично изригване,

...
Специалисти от университета Къртин в Австралия констатираха, че вулканично изригване,
Коментари Харесай

Откриха кои са тайнствените наблюдатели на древно вулканично изригване

Специалисти от университета Къртин в Австралия установяваха, че вулканично изригване, следено от ранни хора, в действителност е станало 245 000 години по-късно, в сравнение с смятаха множеството учени, заяви Физ.орг.

Следователно очевидци на злополуката са били модерни хора, а не неандерталци. Специалистите са открили възрастта на стъпките, оставени от прадеди на индивида в пласта пепел, който се образувал при изригването на вулкана Чакалар на днешната територия на Турция преди хиляди години. За задачата мостри от пепелта са изследвани чрез два метода - датиране въз основа на радиогенен хелий и космогенен хлор. Първият способ разрешава да се дефинира възрастта на зърната циркон във вулканичните скали, а вторият - да се заключи какъв брой дълго пепелта е била на повърхността, предава Българска телеграфна агенция.

Първоначално се предполагаше, че следите са от неандерталци, живели през плейстоцена. Получените резултати обаче разкриват, че следите са доста по-скорошни - оставени са от модерни хора, живели преди 4700 години, през бронзовата ера.

По мнението на експертите, хората са следили вулкана от безвредно разстояние, когато интензивността му намаляла. Същите представители на Хомо сапиенс са основали скални рисунки близо до мястото, където са открити стъпките. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР