Специалисти от Красноярския научен център на Руската академия на науките

...
Специалисти от Красноярския научен център на Руската академия на науките
Коментари Харесай

Мазило с магнитни частици лекува по-бързо изгаряния

Специалисти от Красноярския теоретичен център на Руската академия на науките (РАН) са добавили магнитни наночастици към мас за изгаряния на антибиотична основа. Така полученото ново лекарство убива повече патогенни бактерии и заздравява тъканите по-бързо, съобщи ТАСС.

Учените изясняват, че магнитните частици в мазилото способстват за по-бързото навлизане на антибиотика в тъканите и надлежно за по-бързото укрепване на изгарянията.

"Самите магнитни частици, несъмнено, не могат да бъдат лекарствено средство. Използваме ги като притежател на медикамента. Под въздействието на магнитно поле наночистиците усилват проникването на антибиотика в дълбочина, допринасяйки лекуването да стане по-ефективно ", изясняват откривателите, представени от Българска телеграфна агенция.

Учените са добавили към антибиотика частици магнитен ферихидрит, защото този минерал се синтезира от бактерии, което го прави биологично съчетаем с човешкото тяло.

Медикаментът към този момент е тестван върху лабораторни плъхове. Три дни след започването на лекуване с мехлема при гризачите се следи доста усъвършенстване. След 10 дни кожата се възвръща.

Изследователите изясняват, че потреблението на ферихидритни частици е преференциално, защото те могат да бъдат получени по-бързо и елементарно от синтетичните. Освен това въпросните наночастици не са токсични за живите организми.

Учените възнамеряват да проведат спомагателни проучвания за пригаждане на лекарството към човешкото тяло.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР