Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението

...
Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението
Коментари Харесай

Неочаквано откритие: Това е най-опасният алкохол за мозъка

Специалисти от канадския Институт за проучване на здравето на популацията са открили, че пиенето на бира усилва доста риска от хеморагичен инсулт, написа сп. „ Нюробайолъджи “. 

За задачите на проучването специалистите са проучили питателните привички на 26 000 души. 

Резултатите демонстрират, че алкохолът като цяло покачва риска от мозъчен кръвоизлив с 50 %. Тази цифра обаче се разграничава според от типа на употребявания алкохол.

Пет алкохолни питиета месечно усилват вероятността от исхемичен инсулт с 29 %, а от хеморагичен инсулт – със 76 %. Пет дози алкохол се равняват, да вземем за пример, на пет шота водка или две халби и половина бира.

Според откривателите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията й усилва риска от исхемичен инсулт с 21 % и от хеморагичен инсулт със 73 %. 

Виното, въпреки това, не оказва въздействие върху мозъчните функционалности и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените акцентират, че алкохолът, без значение от типа му, би трябвало да се употребява в лимитирани количества, написа dariknews.bg. 

Специалистите припомнят, че има два типа инсулт – хеморагичен, който е по-рядък, само че с по-висока смъртност, и исхемичен. 

Хеморагичният инсулт се предизвиква от скъсване на мозъчна аневризма или приключване на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настава, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този тип мозъчен удар.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР