Специалисти от Института по математика и информатика при БАН и

...
Специалисти от Института по математика и информатика при БАН и
Коментари Харесай

Тестват компютърна игра Мисия опълченец в училища наесен

Специалисти от Института по математика и информатика при Българска академия на науките и Историческия музей във Велико Търново създават компютърна игра, наречена " Мисия опълченец ". Идеята е учениците, играейки тази игра, да разбират по-любопитни обстоятелства, свързани с емблематичния миг от българската история, които не са разказани в учебниците за седми клас, където се учи Руско-турската война.

" Мисия опълченец " е сериозна просветителна игра, която е обвързвана с Руско-турската освободителна война. Тя съставлява роман от първо лице на един опълченец, който се базира на действителни исторически обстоятелства, събития и дати, изясни пред БНР доктор Илия Вълев от Регионалния исторически музей във Велико Търново:

" Чрез играта, употребявайки доста запаси, картини, документи и интерпретиран текст, да покажем Руско-турската война в една по-различна светлина. В учебниците е кратко доста за тази в действителност доста значима част от нашата история. Учениците ще влязат като опълченци. "

Играта е под формата на дневник на опълченец. Опълченецът е фиктивен воин, само че дневникът е основан върху исторически обстоятелства и действителни събития.

" Мисия опълченец " е сериозна педагогическа игра, предопределена за работа в учебно заведение. Разделена е на пет елементи. Първата онагледява отзвука от Априлското въстание по света. Пред играча излиза карта. Кликвайки върху обособените страни, той ще научава каква е била реакцията в тях на протеста на българите. Целта е младежите да схванат за какво се стига до военни дейности.

Втората част е отдадена на оповестяването на войната, сформирането на опълчението и връчването на бойното знаме. Третата част споделя за прекосяването на Дунав и освобождението на Търново, а четвъртата пресъздава борбата за Стара Загора, която се явява бойното кръщение на опълчението. Там то дава и първата си жертва. Последната част е отдадена на боевете при Шипка.

Всеки съставен елемент приключва с текстова и игрова част, с цел да могат учениците да затвърждават знанията си. Има и екшън елементи, разкрива доктор Илия Вълев: " Във форсирането на Дунав сме планували игра с съветски транспортен съд и играчът ще би трябвало да маневрира с този транспортен съд по реката, заобикаляйки разнообразни трудности. Ще има един топ, който ще стреля към този транспортен съд, и играчът би трябвало да маневрира, с цел да избегне изстрелите към него. На Шипка сме планували бранителите на Шипка да стрелят от горната страна. Каквото има от горната страна - камъни, дърве, както е по " Опълченците на Шипка " на Иван Вазов, ще има пукотевица, с цел да могат турците, които се качват към върха, да бъдат спрени. "
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР