Специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и

...
Специалисти от 12 болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и
Коментари Харесай

Безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата през октомври

Специалисти от 12 лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора ще организират безвъзмездна всеобща профилактика против рака на гърдата през целия октомври.

Заболяването е лечимо, стига да се диагностицира в точния момент, по тази причина уредниците на акцията – САГБАЛ “Света София”, в партньорство със Столична община и Фондация “Една от 8”, се стремят информацията за прегледите да стигне до оптимално доста дами.

През 2030 година ракът, и най-често този на гърдата, ще е причина за гибелта на към 5.5 млн. дами, изключително в по-бедните европейски страни. Новодиагностицираните с рак на гърдата дами в България всяка година са над 3000.

Надяваме се, че най-малко един път до момента сте преглеждали сами гърдите си за бучка или сте се преглеждала при мамолог. Редовният мамологичен обзор от дълго време е част и от спомагателното здравно обезпечаване, което доста работодатели оферират на служителките си.

Лесно е даже в домашни условия да проверявате гърдите си за бучки. Правете това постоянно, тъй като вие познавате най-добре гърдите си, размера им, формата, цвета и чувството за компактност. Ако нещо се е трансформирало, вие сте първата, която ще може да усети разликата.

Ако при постоянния домакински обзор установите, че нещо е друго, или пък напипате бучка, обсъдете това с мамолог, даже да не сте сигурна, а просто да ви се коства, че нещо не е наред или се е трансформирало. Имайте поради, че бучката не е единственият симптом за допустимо заболяване – бучката единствено демонстрира, че нещо се е случило, само че може да няма нищо общо с рак на гърдата.

Помислете и за тези фактори, които може да демонстрират по-висок риск от рак на гърдата.

Наследственост

Ако майка ви, баба ви, сестра ви или щерка ви са диагностицирани с рак, изключително в случай че е рак на гърдата, рискът и вие да се разболеете е съвсем двоен. Ако две от роднините ви имат рак на гърдата, е пет пъти по-вероятно това да засегне и вас. Говорете с мамолог какви проби могат да ви бъдат направени за ранна диагностика или проучване на вероятността да развиете рак на гърдата.

Вашата възраст

Според Фондацията Susan B. Komen (най-голямата и най-добре финансирана организация за рак на гърдата в САЩ), „ възрастта е потвърден рисков фактор за рака на гърдата “. Жените под 40 година е по-малко евентуално да се разболеят, в сравнение с дамите над 70 година Средната възраст на дами, заболели от рак на гърдата е, 62 години, макар че това зависи от етноса и националността.

Мъжете не са изключение

Жените с рак на гърдата получават доста повече внимание, в сравнение с жертвите на тази болест от мъжки пол. При мъжете рискът от рак на гърдата е към 1% (за съпоставяне при дамите рискът от рак на гърдата е почти една на всеки 8 дами да бъдат засегнати), което значи, че мъжете може дълго време да не схванат, че са заболели и да не потърсят здравна помощ.

Повишена компактност на гърдите

По-плътните гърди имат по-малко мастна тъкан и повече немаслена тъкан спрямо гърдите, които не са толкоз плътни. Плътните гърди имат повече жлезиста тъкан, която създава кърмата, и опорна структурна тъкан (наречена строма), която се състои от съединителна тъкан, кръвоносни, лимфни съдове и нерви и обезпечава опора на жлезата. Плътността на гърдите постоянно се унаследява, тъй че в случай че майка ви има по-висока компактност на гърдите, евентуално и вашите гърди са сходни. Плътността на гърдите се мери най-често посредством мамограф. Жените с по-висока компактност на гърдите са шест пъти по-заплашени от развиване на рак на гърдата.
 Най-добрите другари на дамите в градския есенен пейзаж: кожени боти Lazzarini Edna предлага Най-добрите другари на дамите в градския есенен пейзаж: кожени боти Lazzarini
Историята на менструалния ви цикъл

Ако първата ви менструация е пристигнала, когато сте била на 12 години, рискът от рак на гърдата е по-висок. Това е по този начин, тъй като менструалният цикъл и развиването на гърдите вървят ръка за ръка, което значи, че в случай че гърдите ви са се развили по-рано, те към този момент са имали допир до разнообразни хормони, както и с химически козметични артикули, които въздействат на хормоните. По-дългото излагане на хормонално деяние може да увеличи риска от болестта.

Противозачатъчните лекарства

Противозачатъчните хапчета нормално съдържат синтетично извлечен естроген и прогестерон, които трансформират естествената хормонална среда на дамата, което може да отключи образуването на раково заболяване. Добрата вест е, че рискът е незначителен и краткотраен и хормомалните равнища се саморегулират до естествено равнище до пет години след последния банкет на противозачатъчни средства. Имайте поради, обаче, че противозачатъчните лекарства могат да понижат или предотвратят други форми на рак, поради което е добре да обсъдите с гинеколога си плюсовете и минусите.
 Thinkstock
Алкохолът

Американският институт за проучване на рака са разгласили проучване, направено след разбор на данните на 12 милиона дами, което потвърдило, че даже и една чаша вино дневно или различен алкохол усилва риска от рак на гърдата. Става дума за повишен риск от 5% от рак на гърдата в пременопаузата и с 9% след менопаузата.

Нераждалите дами

Жените, които раждат и кърмят, са в по-нисък риск от рак на гърдата спрямо дами, които не са раждали и кърмили. Това се изяснява с бременността и лактацията, които прекъсват овулацията и нормалното произвеждане на хормони, което пък от своя страна понижава риска от болестта.

Късната бременност

Фондацията Susan B. Komen твърди, че дамите, които стават биологични майки под 35 години, “се употребяват от протективните изгоди от бременността”, за разлика от дамите, които раждат на по-късна възраст. Клетките на гърдата порастват по-бързо по време на бременността и в случай че има “генетично увреждане в клетките на гърдата, те се копират и умножават дружно с растежа на клетката”, защото генетичните увреждания се утежняват с възрастта.

Късната менопауза

Към 50-тата годишнина на дамата, яйчниците ѝ стопират да създават яйцеклетки. Повишеният риск от рак на гърдата още веднъж се асоциира с по-дългото произвеждане на хормона естроген, написа Cancer.net.

Липсата на физическа интензивност

Списание Time разгласява публикация, съгласно която над 100 проучвания демонстрират, че „ най-активните дами са с 25% по-малък късмет да развият рак на гърдата, в сравнение с “най-малко дейните жени”. По-ниските равнища на мазнини в тялото, което частично се контролира и посредством физически извършения, е от решаващо значение за попречване на рака на гърдата, защото мастната тъкан “е главният източник на хормони”, а те са главен фактор при развиването на заболяването.
 Thinkstock
Надяваме се този материал да ви е бил потребен и да намерите време за профилактичен обзор.

Информация за профилактични прегледи се чака в идващите дни. Засега има детайлности само за Разград.

За 14-та поредна година Федерацията на дамите и Диагностично-консултативния център в Разград провеждат акция за профилактични прегледи за рак на гърдата. Това оповестиха ръководителят на организацията Любка Стоянова и шефът на поликлиниката доктор Николай Денев.

Записването стартира в края на предходната седмица и се прави всеки работен ден, от 14 до 18 часа, на касата на Easy Pay в развлекателен комплекс „ Синема “, който се намира в западната част на бившето кино „ Димитър Благоев “.

Прегледите ще се проведат от 26 до 29 октомври в 31-ви и 33-ти кабинет в постройката на ДКЦ. Профилактиката ще бъде съпроводена с ехографски проучвания, осъществявани от експертите по образна диагностика доктор Миткова и доктор Димитрова от ДКЦ№4 „ Света Екатерина “ във Варна.

Цената на прегледа е 10 лв..
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР