Специалистът заяви пред TrafficNews, че през последните години светът наново

...
Специалистът заяви пред TrafficNews, че през последните години светът наново
Коментари Харесай

Д-р Сотиров: Антиваксърските нагласи на обществото може да изровят вече забравени болести от учебниците

Специалистът съобщи пред TrafficNews , че през последните години светът отначало се е сблъскал с заплахата от прогресивна заболеваемост от морбили.

„ Ако тези антиваксърски настройки не престават да се разрастват безпочвено, не е изключено да се стигне до зараза от Полиомиелит и Дифтерия. Аз съм от поколението на старите лекари, само че към момента не съм виждал болен от нито от едната, нито от другата болест. Ние нямаме практическият опит да лекуваме тези болести. Това води до късно диагностициране на болните и сами разбирате както следва нататък “, добави експертът.

Доктор Сотиров подсети, че в този момент е интервалът, в който протича имунизацията за сезонни грипове за хора. Тя е безвъзмездна за хора над 65-годишна възраст. Към записвания за нея джипитата следят огромен интерес. добави, че към 80 на 100 от персоналните лекари в страната към този момент разполагат с дози и свободно ги ползват.

„ Хората, които са добросъвестни и правят оценка имунизацията, се ваксинират както против сезонния грип, по този начин и COVID-19. В България за това изчакваме период от две седмици, до момента в който в Европа ги вършат по едно и също време “, съобщи доктор Сотиров.

Интерес към противогрипната ваксина демонстрират най-вече хора над 50 години, добави той. Все по-често хора със приключен имунизационен цикъл против ковид пък желаят бустерна доза.

„ Искам ми се да припомня на хората, че противогрипната ваксина е една от най-безопасните. Тя може да се ползват както на бременни в третия триместър, по този начин и на бебета над 6 месеца. Разумно е, родилката и всички хора към новороденото да се имунизират. За страдание, в случай че бебето се разболее, може да почине, спасението на деца от един до 6 месеца даже от грип е доста мъчно “, добави експертът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР