Спестявал по 400 000 лв. акциз на месецАпелативният спецсъд върна

...
Спестявал по 400 000 лв. акциз на месецАпелативният спецсъд върна
Коментари Харесай

Върнаха в ареста тютюнев бос

Спестявал по 400 000 лева данък на месец


Апелативният спецсъд върна зад решетките 40-годишния Евгени Хавальов от благоевградското село Абланица, община Хаджидимово. Той е упрекнат като главатар на група за произвеждане и търговия с тютюн, за който не се внасяли акцизи. Хавальов бе задържан в Благоевград при зрелищна акция на ГДБОП, само че пуснат от спецсъда под домакински арест. Апелативните спецмагистрати обаче взеха решение, че той би трябвало да бъде върнат назад зад решетките.

Според спецпрокуратурата Хавальов и хората му работили от 7 година и ощетявали държавната хазна с близо 400 000 лева всеки месец от неплатен данък. В ареста остават също Абдул Рахман Шаманов, Баадин Хавальов и Венцислав Цаков. Сузана Карамфилова е пусната под 1000 лева гаранция, тъй като би трябвало да се грижи за две малолетни деца и едно малолетно.

При акцията сътрудници на ГДБОП разкрили индустриални пространства край София и Абланица, както и машини за рязане и пакетиране на тютюн. Над 150 колета дневно са заминавали на разнообразни адреси в цялата страна по спедиторска компания, като цената на 1 кг тютюн била сред 30-40 лв.. В взаимозависимост и сорта и качеството, като се добави и акциза, цената на кг не би трябвало да е под 100 лева, изясняват локални хора. Затова те назовават бизнеса на Хавальов “зелената империя ”.

Според проверяващите групата изкупувала нарязани тютюни от производители в Пловдивско и Пазарджишко. Разполагали с завод в софийското село Кътина, където тютюнът се опаковал в кашони и пликове на спедиторска компания, които се изпращали по адреси. В досието си Хавальов има условна присъда от пернишки съд от 3 година за укриване на над 450 000 лева налози.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР