Спешни промени в Закона за авторското право и сродните му

...
Спешни промени в Закона за авторското право и сродните му
Коментари Харесай

Законът за авторското право ще се променя спешно заради заплаха от санкции

Спешни промени в Закона за авторското право и сродните му права даде обещание Министерството на културата. Целта е в него да бъдат отразени европравилата в тази област. Заради противоречие на българското законодателство с европейското Европейската комисия разгласи в четвъртък, че желае от Съда на Европейски Съюз България да заплаща санкция от 19 121 евро дневно. Санкцията се заплаща от деня, в който излезе решението на съда, до момента в който страната не приложи разпоредбите.

Ден по-късно от Министерството на културата, представени от Българска телеграфна агенция, дадоха обещание до седмица измененията в закона да бъдат подготвени. След това те би трябвало да бъдат утвърдени и от Народното събрание.

Промените би трябвало да вкарват разпоредбите на Европейски Съюз за финансов мениджмънт и бистрота за организациите за групово ръководство на авторски права. Те събират такси за потребление на артикули, обект на авторското право, и по-късно разпределят постъпленията измежду създателите. Европравилата са факт от февруари 2014 година, а крайният период за въвеждането им в българското законодателство беше 10 април 2016 година

Загубите за България от неналичието на отбрана на интелектуалната благосъстоятелност са по-големи от глобите на Европейска комисия, оповестиха в позиция до медиите от една от организациите за ръководство на авторски права " Музикаутор ". От там припомниха, че в края на 2015 година беше създаден закон в синхрон с европейските разпореждания, само че той по този начин и не беше признат от Народното събрание. Според организацията дейностите на Европейската комисия са признак за по-сериозен проблем - неналичието на политики за отбрана на интелектуалната благосъстоятелност, от което България търпи още по-големи загуби за стопанската система и културата си.

Като мотив те показват, че приходите от авторски права в България са осем пъти по-ниски в съпоставяне със междинните в Европа. България е на предпоследно място в Международния показател за право на благосъстоятелност, а съгласно Световната организация за интелектуалната благосъстоятелност в България авторските права не се преглеждат като стопански запас.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР