Спешна проверка, извършена от Националната и Столичната здравна каса, установи

...
Спешна проверка, извършена от Националната и Столичната здравна каса, установи
Коментари Харесай

Проверка установи няколко нарушения по случая с починалата жена в болница “Св. Екатерина

Спешна инспекция, осъществена от Националната и Столичната здравна каса, откри няколко нарушавания по случая с умрялата в болница “Св. Екатерина " жена, която се е нуждаела от аортна клапа. Става дума за непопълнена декларация за доплащане на здравно произведение и извършаване на проучване от доктор без компетентност.

За случая сигнализира предходната седмица пациентска организация със подозрение, че повода за гибелта е, че здравната каса заплаща по-малък % за здравното произведение, от което се е нуждаела дамата и доплащането за пациента е по-голямо и по този начин тя не е дочакала слагане на клапата. Още тогава от болничното заведение оповестиха,че повода за гибелта е тежката аортна стеноза на болната. На формалния уебсайт на Света Екатерина се споделя, че инспекцията е открила едно само официално нарушаване, че ехокардиографията е с липса на автограф от сертифицирано лице. Не са открити други нарушавания в болница, написа още на уеб страницата.

От НЗОК обаче оповестяват, че в предоставената от лечебното заведение здравна документи за пациентката е приложена Декларация за доплащане на здравно произведение, нереимбурсирано от НЗОК. В Декларацията има положен автограф на декларатор от 21 април тази година. 

Декларацията е празна, не е ясно защо здравно произведения става дума и каква сума следва да доплати пациентката.

Според магистър фармацевта, шеф на болничната аптека, аптеката не е разполагала с транскатетърни клапи. Високотехнологичните импланти се поръчват след поръчка от съответното звено и след утвърждение на управлението. До 27 април тази година, когато завършва инспекцията, в деловодната система на НЗОК не са постъпили документи с искане от лечебното заведение за издаване на позволение от шефа на институцията за снабдяване на здравното произведение

И при трите хоспитализации на пациентката е осъществено високоспециализирано проучване - ехокардиография или диагностичен ултразвук на сърце (като при първата хоспитализация са осъществени две изследвания) от доктор без компетентност, което е отразено в медицински документ, подписан от еднакъв доктор.

Право на лечебното заведение е да възрази в 7-дневен период по направените констатации, отразени в протокола.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР