Спектакълът на неоромантичната опера Сиси - душата на императрицата от

...
Спектакълът на неоромантичната опера Сиси - душата на императрицата от
Коментари Харесай

Силвия Лулчева дебютира в ролята на Титания в Старозагорската опера

Спектакълът на неоромантичната опера " Сиси - душата на императрицата " от актуалния австрийски композитор Роланд Баумгартнер ще оживее още веднъж на сцената на ДО - Стара Загора, на 18 и 19 март от 19 ч.

Първото осъществяване на " Сиси - душата на императрицата " - трагичната история на идола на XIX век Елисавета Австрийска (наричана галено Сиси), за България бе предоставено на ДО - Стара Загора (заедно с следващо национално показване в цялата страна), като знак за креативно съдействие сред Австрия и България, напомня Сийка Лапачка, пиар на операта. Режисьор е Огнян Драганов, художник на декора и костюмите - Гендони. Спектакъла дирижира босненският диригент Андрия Павлич. Хореографията е на Йоана Влагули (Гърция), а възстановката на хореографията прави Ромина Славова. Ролята на Сиси извършва Емилия Иванова. Участват още солистите Емилия Джурова, Валери Турманов, Иван Кабамитов, Николай Моцов, Анелия Димитрова, Фредерико Пинто и други, хор, балет и оркестър на ДО - Стара Загора.

В ролята на Титания - душата на императрицата, за първи път ще се изяви актрисата Силвия Лулчева. Тя е взела участие и в други оперни планове - неведнъж е част от артистичния състав на мултижанровите спектакли по концепция на Христина Ангелакова на " Моцартови празници " в Правец. Един от тях - " Геният на барока и властелинът на светлината ", бе показан и на ФОБИ през 2017 година

Нейният глас звучи и в балета " Танц при изгрев слънце " по хореография на Силвия Томова, музика Андрия Павлич. Силвия Лулчева бе водеща на юбилейната галавечер, отдадена на международната дива Стефка Минева (ФОБИ 2019).

Режисьорът Огнян Драганов още преди 3 години предлага на Силвия Лулчева да поеме ролята на Титания в " Сиси - душата на императрицата ", само че изключителната пандемична обстановка отсрочи нейния предстоящ дебют.

Гендони, създател на костюмите и сценографията:

" В постановката Сиси облича седем костюма, защото самата конструкция на творбата на операта следва хронологически всички значими стадии от нейния живот. Трябва да се има поради, че тя е била стилната икона на XIX век - костюмът в действителност е величествен, само че той не може да бъде обсъждан отвън ансамбъла. Става дума за едно опълчване на костюма на Сиси по отношение на този на дворцовото общество, което е извънредно консервативно. Сиси пътува доста, бяга от дворцовия етикет и задължения, бяга и от Виена, която съвсем ненавижда. Дамите, които обкръжават Сиси, в спектакъла са показани като обърнати порцеланови чаши, извадени от витрините на Зилберман в Хофбург. Сиси е поръчвала костюмите си в ателиетата на Уорт в Париж, който по това време облича коронованите особи на Европа. Изборът на нейния костюм постоянно е бил обвързван както с настроението, по този начин и с характера на церемониите в двореца. Костюмът й граничи с известна доза чудатост в най-хубавия смисъл на думата.

За постановката са разходвани големи количества плат, доста камъни, щамповани детайли. Почти на 90% възпроизвеждам посмъртния костюм на Сиси, който се пази в Хофбург. Всичко останало е моя интерпретация с поклон към стила, към епохата и в същото време към вътрешния образ на Сиси. Наложи ми се да направя над 180 костюма и да работя над 200 печатни файла за този театър. Говоря за декорациите на костюма, за печата на декора. Дъщерята на композитора ми помагаше да намеря подобаващите аксесоари за императора. Рано или късно този театър ще бъде показан във Виена. "

Като една от най-възхитителните женски фигури за времето си, Сиси се опълчва на рестриктивните мерки на своя изпълнен с искра и фалш живот. Тя изпада във все по-дълбока рецесия и меланхолия и прави своя чудноват и краен избор - на императрицата-скитница. За да се стигне до нейния злощастен драматичен край - Сиси е убита на брега на Женевското езеро. Към днешна дата австрийската императрица Сиси продължава да бъде за доста генерации символ-легенда на свободолюбивата австрийска жена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР