Спазването на техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради без

...
Спазването на техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради без
Коментари Харесай

Проф. Иван Данов: Енергийните изисквания към новите сгради ще повишат стойността им


Спазването на техническите условия към енергийните характерности на здания без подозрение ще докара до повишение на строителната стойност на новите здания, изключително в по-малките обитаеми места, където няма построена подобаваща инфраструктура - централизирано топло- и газоснабдяване.

В Западна Европа, при съблюдаване на заложените в плана параметри и позитивен тест на приключената постройка, вложителите получават извънредно сериозна финансова отплата за вярно вложените средства. Този факт направи използването на европейските условия, допустими за вложителите там.

Това сподели проф. доктор арх. Иван Данов – някогашен министър на капиталовото планиране и член на СИНПИ, във връзка влязлата в действие от началото на годината Наредба № РД-02-20-3 от 9.11.2022 година

„ Целта на тази разпоредба на Министерство на регионалното развитие е новопостроените след 1.1.2024 година здания да имат близо до нулевото ползване на сила за отопление и топла вода, изстудяване и осветяване, като за това се употребява най-малко 55% сила от възобновими източници. Тези индикатори са близки до така наречен „ пасивна постройка “, изясни проф. Данов и добави, че като технология и техника на постигането им в множеството страни на Европейски Съюз не е нещо ново и непознато. В Европа към възобновимите източници - електрическа сила от слънцето, вятър, падаща вода, атомна сила, пелети, земна топлота и други, се причислява и силата от топлоцентрали, сертифицирани за съответни качества, т.е. централно отопление.

По думите му към момента има много неясноти, свързани с Наредбата, които са основали напрежение измежду специалностите, свързани с решение на проектантските задания и измежду вложителите, тъй като осъществяването на условията води в множеството случаи до доста съществено покачване на цените в капиталовия развой.

Иван Данов посочи и различен значителен проблем - дребния брой готови строителни фрагменти за осъществяване на сходни здания, както и неналичието на квалифициран и лицензиран личен състав за осъществяване на концепциите от тази наредбата, което изисква интердисциплинарен метод.

Също по този начин, заради обстоятелството, че изчисленията, които са планувани в Наредбата са най-вече таблични, би трябвало да се създаде или закупи програмен продукт, приет на държавно равнище, който да се употребява за решение на казуса. „ Такъв има в Европа, той е наличен и всеобщо се употребява “, изясни професорът, който е работил в Германия, Англия и Франция.

„ Новите системи за отопление и за строителство са несъмнено доста по-добри, само че изискват готови хора, които да ги проектират, изпълнят, поддържат и управляват. Тези системи са сензитивно по-скъпи и се разгръщат в доста необятен ценови диапазон, защото обгръщат освен отоплителната апаратура, а цялата постройка, от което зависи триумфа на концепцията ”, уточни проф. арх. Данов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР