Спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война е

...
Спасяването на българската еврейска общност през Втората световна война е
Коментари Харесай

Радев: Спасяването на българските евреи от нацистките лагери е източник на национална гордост

Спасяването на българската еврейска общественост през Втората международна война е източник на национална горделивост за всички българи, тъй като нито един български евреин не е бил депортиран в нацистките лагери на гибелта. Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща на „ Дондуков “ 2 с представители на организации на български евреи в Израел, оповестиха от държавния пресцентър. Срещата се организира по самодейност на организациите Съюз на емигрантите от България в Израел („ Ихуд Олей Булгария “), „ Български културно-информационен център “ и Дружество за другарство „ Израел-България “, а мотивът е отбелязването на 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората международна война през актуалната година. В срещата участваха известният историк и държавник от Израел проф. Михаел Бар-Зоар и посланикът на Държавата Израел у нас Йорам Елрон.

„ Един дребен народ, дружно със своето държавно управление, черква и интелигенция съумя да избави еврейските си сънародници в един от най-мрачните интервали от човешката история и за нас е обвързване да продължим този завет, като не позволяваме нови прояви на антисемитизъм “, съобщи президентът, припомняйки, че с помощта на акта на смелост и приемливост, сбъднат от България през Втората международна война, цялата еврейска общественост в страната, наброяваща към 50 хиляди души, претърпява войната.

Президентът посочи, че избавените български евреи и техните наследници в Израел са солидна основа за развиването на двустранните връзки и стратегическото партньорство сред България и Израел. По думите му страната ни може да употребява образеца на Израел за развиване в областта на науката, технологиите и стопанската система.

Представителите на организациите на българските евреи изрекоха признателност към България и българския народ за спасяването на цялата еврейска общественост в страната от депортация по време на Втората международна война. Те сложиха въпроса за нуждата от ускорение на процедурата по придобиване на българско поданство и усилване на съдействието в региона на образованието, науката и културата.

В рамките на срещата бяха разисквани и провокациите, свързани с операцията на историческите обстоятелства за дейностите на България по време на Втората международна война. Обща бе позицията, че са нужни обединени старания за отстояване на историческата истина за спасяването на българските евреи от България и българския народ, като представителите на организациите на българските евреи показаха решителност да допринесат за това.

Програмата по отбелязване на 80 години от спасяването на българските евреи през Втората международна война под патронажа на президента планува разкриване на следващия ден на документална галерия, отдадена на годишнината, в Националната библиотека „ Св. Св. Кирил и Методий “, на което са поканени и представителите на организациите на българските евреи, а почетен посетител на събитието ще бъде проф. Михаел Бар-Зоар.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР