Спасителят в ръжта е роман от американския писател Джеръм Дейвид

...
Спасителят в ръжта е роман от американския писател Джеръм Дейвид
Коментари Харесай

Публикувана е повестта на Селинджър Спасителят в ръжта

Спасителят в ръжта е разказ от американския публицист Джеръм Дейвид Селинджър, една от най-известните му произведения. Публикувана за първи път на 16 юли 1951 година, книгата се трансформира в една от най-заклеймяваните в историята на Съединени американски щати. Дори в 21 век тя към момента провокира несъгласия поради езика, който употребява, демократичните разбирания, половата освободеност и нежеланието на 16-17 годишните да се преценяват и живеят с общоприетите правила на обществото. Въпреки че е отпечатана като книга за възрастни читатели, в днешно време тя е част от наложителната образователна литература, изучавана в учебните заведения във всички англоезични страни. Преведена е на съвсем всички съществени езици. Всяка година в света биват продадени към 250 000 копия, което прави близо 65 милиона общ тираж.
Романът попада в листата на стоте най-хубави книги, оповестени в интервала 1923-2005, формиран от списание Тайм. Заема 64 място в анкетата за стоте най-хубави англоезични романи на ХХ век, извършена от издателство „ Модърн Лайбръри “.
Главният воин на книгата, Холдън Колфийлд, се трансформира в икона на тийнейджърското бунтарство. Написан в първо лице, романът разказва няколко дни от живота на героя, прекарани в Ню Йорк, след напускането му на учебно заведение малко преди Коледа. Книгата е изпълнена с метафизичен разсъждения за живота и гибелта и тук-там може да се схване като песимистична.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР