Спасителите в Турция и Сирия се борят с ледения студ

...
Спасителите в Турция и Сирия се борят с ледения студ
Коментари Харесай

Броят на жертвите в Турция и Сирия достигна 6 200 души

Спасителите в Турция и Сирия се борят с ледения мраз в конкуренция с времето, с цел да намерят оживели под постройките, сринати със земята от земетресението, при което починаха повече от 6 200 души. Трусовете, които предизвикаха още повече премеждия на граничния регион, който така и така е обиден от принуждение, накараха хората по улиците да палят парчета, с цел да се стоплят, до момента в който стартира да идва интернационална помощ.

Появиха се и някои невероятни истории за оцеляване, в това число новородено бебе, извадено живо от руините в Сирия, към момента обвързвано с пъпната си шнур с майка си, която почина при земетресението.  " Чухме глас, до момента в който копаехме ", споделя пред Агенция Франс Прес Халил ал-Сувади. " Разчистихме пръстта и намерихме бебето с пъпна шнур (непокътната), тъй че я прерязахме и братовчед закара бебето в болница. "  Бебето е единственият оживял член на фамилията, останалите са били убити в следения от бунтовниците град Джиндайрис. Разрушенията доведоха до това, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи тримесечно изключително състояние в 10 югоизточни провинции.

" Децата мръзнат "

Десетки страни като Съединени американски щати, Китай и страните от Персийския залив дадоха обещание да оказват помощ, а екипи за търсене, както и филантропични доставки започнаха да идват със самолети. Примерно Украйна изпрати екип от близо 90 души за помощ със избавителните интервенции. Въпреки това хората в някои от най-тежко засегнатите региони обявиха, че се усещат като оставени да се грижат сами за себе си. " Не мога да върна брат си от руините. Не мога да върна племенника си. Огледайте се тук. За Бога, тук няма нито един държавен чиновник ", споделя Али Сагироглу в турския град Кахраманмараш.  " От два дни не сме виждали страната тук... Децата мръзнат от мраз ", добави той.

Зимната стихия усложни бедственото състояние, като направи доста пътища - някои от тях развалени от земетресението - съвсем непроходими, което докара до километрични тапи в някои райони.  " Сега е конкуренция с времето ", съобщи ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Адханом Гебрейесус.  " Активирахме мрежата от незабавни медицински екипи на СЗО, с цел да осигурим съществени здравни грижи за ранените и най-уязвимите ", добави той.

23 милиона души могат да бъдат наранени

Последните данни сочат, че в Турция са починали 4 544 души, а в Сирия - 1 712 души, като общият брой на починалите е 6 256 души. Съществуват опасения, че броят на жертвите непреклонно ще се усилва, като съгласно оценки на представители на СЗО е допустимо да са починали до 20 000 души. СЗО предизвести, че до 23 млн. души могат да бъдат наранени от мощното земетресение и прикани страните да се притекат на помощ в зоната на бедствието. Вашингтон и Европейската комисия обявиха, че подкрепяните от тях филантропични стратегии реагират на разрушенията в Сирия. Културната организация на Организация на обединените нации ЮНЕСКО също съобщи, че е подготвена да окаже помощ, откакто два обекта, включени в листата на международното завещание в Сирия и Турция, претърпяха вреди. В допълнение към вредите, нанесени на остарелия град на Алепо и на крепостта в югоизточния турски град Диарбекир, ЮНЕСКО съобщи, че минимум три други обекта на международното завещание могат да бъдат наранени.

" Цялото ми семейство е там - синовете ми, щерка ми, шурей ми... Няма кой различен да ги извади ", споделя Али Баттал, лицето му е обляно в кръв, а главата му е завита с вълнен шал против лютия мраз.  " Чувам гласовете им. Знам, че са живи, само че няма кой да ги избави ", прибавя мъжа на към 60 години. Сирийското министерство на опазването на здравето оповестява за вреди в провинциите Алепо, Латакия, Хама и Тартус, където Русия е наела военноморско оборудване. Още преди нещастието постройките в Алепо - предвоенния търговски център на Сирия - постоянно се срутваха заради разрушената инфраструктура. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР