Спадът в строителството в България на годишна база се ускорява

...
Спадът в строителството в България на годишна база се ускорява
Коментари Харесай

НСИ: Спадът в строителството в България на годишна база се ускорява през ноември 2023 г.

Спадът в строителството в България на годишна база се форсира през ноември 2023 година, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ). След като през октомври показателят на продукцията в бранша регистрира леко покачване, през ноември той се намалява с 0,6 на 100 по отношение на предходния месец, по предварителни и сезонно изгладени данни на Национален статистически институт, оповестени през днешния ден.

Календарно изгладените данни за ноември демонстрират понижение от 3 на 100 на строителната продукция в съпоставяне със същия месец на 2022 година

Справка в Национален статистически институт демонстрира, че през октомври 2023 година показателят на продукцията в бранша се увеличи с 0,2 на 100 по отношение на предходния месец, а в съпоставяне със същия месец на 2022 година беше регистрирано понижение от 1 на 100 на строителната продукция.

Месечни промени

Индексът на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, през ноември е под нивото по отношение на предходния месец, като понижението при гражданското/инженерното строителство е с 1,5 на 100, а при продукцията от сградното строителство - с 0,1 на 100.

През октомври статистиката регистрира нарастване при гражданското/инженерното строителство с 0,3 на 100, а при продукцията от сградното строителство - с 0,1 на 100.

Годишни промени

Понижението на календарно изгладения показател на строителната продукция на годишна база през ноември се дефинира от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство с записано понижение от 6,7 на 100, до момента в който при сградното строителство не се следи изменение.

През октомври понижението също се определяше от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство с записано понижение от 2,7 на 100, а при сградното строителство се наблюдаваше нарастване с 0,3 на 100.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР