Спадът в най-големия клас активи в света се разпространи от

...
Спадът в най-големия клас активи в света се разпространи от
Коментари Харесай

Има проблем с изплащането на кредити за жилище

Спадът в най-големия клас активи в света се популяризира от жилищния пазар към комерсиалните парцели, заплашвайки да отприщи вълна от кредитни разтърсвания в цялата стопанска система.
 
Вече има усложнения в изплащането на съвсем 175 милиарда $ заеми, взети за покупка на недвижими парцели, съгласно данни, събрани от Bloomberg. Тъй като вредите от по-високите лихвени проценти и краят на лесните пари се усилват, доста пазари на недвижими парцели са съвсем замръзнали. Някои кредитори даже споделят на кредитополучателите да продават активи или рискуват забрана на фона на настояванията за спомагателен капитал от наемодателите.
 
Проблемите в европейските недвижими парцели са най-високи от десетилетие, частично заради спад в ликвидността, съгласно изследване на адвокатската адвокатска фирма Weil, Gotshal & Manges. Стойностите на комерсиалните парцели в Обединеното кралство паднаха с повече от 20% през втората половина на 2022 година В Съединени американски щати спадът е към 9%.
 
Намалението на покупко-продажбите и развиването на търговски и жилищни парцели неизбежно ще повлияе на разноските в действителната стопанска система. На собствен ред това може да съставлява риск за работните места и растежа.
 
„ Тази година тези проблеми ще стартират да се демонстрират. Около един на всеки 10 корпоративни заема в Европа към този момент се бави и има нараснал кредитен риск, съгласно JLL.
Внезапното прекъсване на лесните пари, траяло повече от десетилетие, докара до утежняване на обстановката за фирмите за парцели. Пандемията, която промени метода, по който хората работят и живеят, остави доста притежатели на търговски недвижими парцели на изсъхнало.
 
Последиците се усещат по целия свят. Отделът за недвижими парцели в Брукфийлд предизвести през ноември, че може да се затрудни да рефинансира дълга на две кули в центъра на Лос Анджелис и увеличи вероятността от забрана, което анализаторите на нарекоха „ обезпокоително “ за пазара. Пропуснато заплащане на дълга от комапнията, изграждаща тематичния парк Legoland Korea провокира кредитна рецесия в страната, като централната банка беше принудена да работи, с цел да стабилизира пазарите.
„ Очакваме да забележим някои жертви “ измежду фирмите в Обединеното кралство, сподели Никол Лукс, която учи кредитиране на недвижими парцели в Bayes Business School. „ Ще има пожарни разпродажби. “, добави тя.
 
 istock istock
Търговските парцели – от офиси до търговски центрове – са по-чувствителни към икономическите условия, в сравнение с други класове активи, сподели Андреас Домбрет, който е бил в бордовете на немската Бундесбанк и Банката за интернационалните разплащания, добавяйки, че „ в предишното, когато балонът се спука, доста постоянно това беше обвързвано с търговски недвижими парцели.
 
„ Но постоянно е толкоз мъчно да развалиш празненството “, добави Домбрет. „ Ето за какво регулаторите постоянно заобикалят да вкарат антициклични буфери в подобаващия миг: когато няма стрес на пазара на недвижими парцели. “

По-високи лихви за новите заеми

Признаците за спад в Съединени американски щати се усилват. Но макар спада стойностите на комерсиалните парцели „ към момента са умерено надценени “, сподели Майкъл Нот, началник на US REIT Research в Green Street, който чака още 5% до 10% спад тази година.
 
Няколко американски банки предвиждат, че кредитните загуби ще набъбнат тази година. В резултатите си за четвъртото тримесечие Bank of America Corp. означи спомагателни 1 милиард $ заеми за офис парцели, като такива с нараснал риск от несъблюдение или пропуснати заплащания.
 
Обратът беше толкоз бърз, че някои частни кредитори към този момент се борят с ликвидността, сподели Том Капас, основен изпълнителен шеф на компанията за финансиране на недвижими парцели Ready Capital, добавяйки, че компанията се стреми да „ купи проблемите на други хора “, в това число заеми за строителство.
 
 istock istock
Два по едно и също време вилнеещи пожара
 
Очаква се натискът при бизнес парцелите да се усети и в двете направления на пазара – по-стари здания, от които наемателите са се изнесли, и здания в градеж, които към момента не са приключени. Второто събитие е най-силно изразено в Китай. През септември строителството на 2 млн. жилища беше спряно поради забавянето на имотния пазар.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР