Спадът на цените на жилищата в Швеция се ускорява, тъй

...
Спадът на цените на жилищата в Швеция се ускорява, тъй
Коментари Харесай

Цените на имотите в най-голямата скандинавска държава бележат най-големия спад от началото на пандемията

Спадът на цените на жилищата в Швеция се форсира, защото растящите лихви и несигурните вероятности пред стопанската система стартират да натежават върху имотния пазар в най-голямата скандинавска страна, оповестява Bloomberg. На този декор специалисти и консуматори си задават въпроса: идва ли завършек на надутия жилищен " балон ".

През месец май показателят на цените на жилищата в Швеция HOX се намали с 1,6% по отношение на предходния месец, което е най-големият спад от началото на пандемията през април 2020 година.

Данните демонстрират комплицирания избор, пред който е изправена Шведската централна банка (Riksbank) в опита си да забави инфлацията, достигнала 30-годишен връх. Повечето икономисти в този момент считат, че ръководителите на централната банка, които ще проведат съвещание идната седмица, ще би трябвало да ускорят проектите си за повишение на лихвите по ипотечните заеми.

" Днешните данни удостоверяват, че трагичният растеж на лихвите подлага на напън жилищния пазар ", разяснява анализаторът от Nordea Густав Хелгесон.

Рисковете, свързани с шведския жилищен пазар, от дълго време са в центъра на вниманието в Европа, защото десетилетията на волатирност на процедура подкопаха растежите на цените и провокираха опасения от балон.

Председателят на Riksbank Стефан Ингвес даже оприличи покупко-продажбите на нажежения пазар като " да седиш върху вулкан ", защото задълженията на шведските семейства набъбват с ритъм, който очевидно надвишава растежите в останалите стопански системи от Г-7.

Това безпокойство набъбна по време на пандемията, когато шведите, които излязоха от здравната рецесия релативно незасегнати стопански, избраха да влагат повече в жилища, тласкайки цените внезапно нагоре.

Сега взривът бързо се обръща и знакът за цените на жилищата в Швеция се срина най-силно от началото на пандемията насам. Сега 47% от семействата чакат цените да намалеят, което се равнява на покачване с 23 процентни пункта по отношение на предходния месец, сочи допитване на SEB AB.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР