Спад в търговията, липса на квалифицирана работна ръка, ядове със

...
Спад в търговията, липса на квалифицирана работна ръка, ядове със
Коментари Харесай

По-скъпо и по-трудно - дотам доведе Брекзит |

Спад в търговията, липса на квалифицирана работна ръка, кахъри със Северна Ирландия: описът с проблемите на Англия една година след фактическото излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз е много дълъг,

Даниеле Костадзакарели има дребна пивоварна в Лондон. ORA Brewery създава бира с " италианска ДНК ", както обича да споделя притежателят ѝ. Той се гордее изключително със своята Limoncello I.P.A. - бира с лек усет на лимони. Откакто Англия напусна Европейски Съюз обаче бизнесът не върви добре - Даниеле съумява да продаде дребни количества от своята бира на питейни заведения и заведения за хранене в Европейски Съюз, само че това е станало доста комплицирано и към този момент не е рентабилно.

Пивоварната е трябвало да се обърне към един търговец на едро, както и към една логистична компания - поради митническите заявления. Всичко това са спомагателни разноски, които оскъпяват крайния артикул. Освен това превозът до Италия към този момент лишава сред три и шест седмици повече. За прясната наливна бира това е съдбовно и нееднократно се е случвало тя да се скапва по пътя.

Италианецът-пивовар усеща последствията от Брекзит доста отчетливо: разноските му за спомагателна административна и митническа активност са се нараснали с 30 до 35 %, а приходите му са намаляли на половина. И тъй като износът за Европейски Съюз към този момент не е по този начин доходоносен, ORA Brewery се пробва да продава повече бира в Англия.

Сериозен спад в търговията

Премиерът Борис Джонсън беше заречен нещо напълно друго. На 24-и декември 2020-а година той разгласи пред пресата контрактуваното с Европейски Съюз съглашение за свободна търговия. По думите му, договорката трябваше да отбрани работните места на Острова и " да обезпечи на нашите компании и експортьори още повече покупко-продажби с нашите европейски другари ". Но се случи тъкмо противоположното.

Вярно е, че 2021-а мина под знака на пандемията. Но от Центъра за европейска промяна CER са изследвали какви загуби е предизвикал самият Брекзит. Данните от изследването сочат, че английската търговия е намаляла доста, откакто страната е напуснала Европейски Съюз. През октомври 2021-а година търговията е спаднала с 16 % по отношение на това, което е щяла да осъществя без Брекзит. По подобен метод наподобяват нещата и за останалите месеци от годината.

Същото демонстрират данните на Федерацията на дребните и междинни компании: една четвърт от английските фирми-износителки са спрели да търгуват с Европейски Съюз след края на преходния интервал, който изтече преди една година.

Северна Ирландия - специфичен статут с последствия

Брекзит се отрази обаче и на търговията вътре в Обединеното кралство. Една четвърт от английските компании към този момент не доставят артикули за Северна Ирландия, демонстрират данните на съюза Manufacturing NI, който съставлява към 5500 компании в Северна Ирландия. Причината: търговията е станала по-трудна, тъй като стоките, които идват в Северна Ирландия от Англия, би трябвало да се обмитяват. А това коства пари и време. Така доста северноирландски компании към този момент не получават доставки или пък би трябвало да заплащат за тях по-скъпо.

От друга страна северноирландските компании печелят от това, че имат достъп освен до английския пазар, а и свободен достъп до пазара на Европейски Съюз - " най-хубавото от двата свята ". Покрай това търговията с Англия е намаляла, до момента в който тази с членката на Европейски Съюз Ирландия изживява същински взрив. Данните на Manufacturing NI сочат 60 % растеж на износа от Северна Ирландия за Република Ирландия. В същото време английският експорт за страните от Европейски Съюз се е свил с 16 на 100.

Липсват освен водачи на камиони

В същото време Англия изпитва все по-отчетливо дефицит на квалифицирана работна ръка. Липсата на водачи на камиони докара до проблеми със зареждането на бензиностанциите и през септември доста от тях осъмнаха с надписа " Не работи ". Англия от дълго време страда от дефицит на водачи, само че пандемията и Брекзит в допълнение утежниха ситуацията. По публични статистически данни, от март 2019-а година насам 16 хиляди водачи на камиони са напуснали страната. Според английското държавно управление обаче това не е част от казуса, а част от решението му, щом е комплициран завършек на свободното напредване на хора. Сега вместо евтината работна ръка от Европейски Съюз, английските спедиторски компании би трябвало да заплащат по-високи заплати и да се погрижат да привлекат към тази специалност повече британци.

Квалифицирани фрагменти липсват и в доста други сфери на стопанската система, да вземем за пример в обществените грижи, земеделието, месопреработвателната промишленост, хотелиерството и ресторантьорството. Защото от януари 2021-а година всеки, който желае да работи в Обединеното кралство, би трябвало да има работна виза и да потвърди, че разполага с избран приход за прехрана и владее британски език. Поради това доста работни места останаха незаети. А редица английски компании не могат да се развиват, тъй като им липсва нужния личен състав.

" Глобална Британия " - новите остарели търговски контракти

Брекзит дава на Англия опция да подписва двустранни контракти за търговия с други страни, което е централен детайл в новата визия на Джонсън, наричана " Глобална Британия ". Но английското държавно управление до момента е употребило напълно дребна част от тази нова независимост: всички към 70 такива търговски контракта, подписани с други страни, не се разграничават по нищо или се разграничават с доста малко от предходните контракти със съответните страни.

Търговското съглашение със Съединени американски щати към момента е отдалечен план, а неотдавна подписаното с Австралия, несъмнено като историческо, има доста дребна икономическа тежест: прогнозите бяха, че то ще усили Брутният вътрешен продукт на Англия с 0,1 до 0,2 %, а последните данни на английското министерство на търговията сочат растеж от едвам 0,08 на 100, освен това чак през 2035-а година. Накратко: с новите контракти Англия няма да може да компенсира загубите от търговията с Европейски Съюз.

Изводът: повече суверенитет, по-малко богатство

Чрез напускането на Европейски Съюз Англия си възвърна суверенитета, само че пък заплаща висока цена за това. Независимата английска Служба за бюджетна отговорност OBR счита, че напускането на Европейски Съюз дълготрайно ще свие Брутният вътрешен продукт на страната с четири %. Т.е. страната ще е по-малко благосъстоятелна, в сравнение с в случай че беше останала в Общността.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР