Спад в сделките с луксозни имоти се наблюдава през първото

...
Спад в сделките с луксозни имоти се наблюдава през първото
Коментари Харесай

Сделките с луксозни имоти са по-малко

Спад в покупко-продажбите с първокласни парцели се следи през първото полугодие на настоящата година. Това е много странна наклонност като се има поради икономическото раздвижване и повишението на приходите и кредитирането у нас. За обсъждания интервал се регистрира растеж от 30% при запитванията за парцели от първокласния сегмент. Купувачите обаче остават внимателни, защото темпът на повишаване на този тип парцели е много бърз. Това прави първокласните жилища и къщи по-малко атрактивни за придобиване с капиталова цел.

Алтернатива част от клиентите виждат в придобиването на имоти и строителство на еднофамилни къщи. Те се насочват най-много към терени ситуирани в подвитошката яка. Близо 1000 са парцелите, които се оферират в кварталите Симеоново, Драгалевци, Витоша и Малинова котловина, сочи информация в най-големия уебсайт за недвижими парцели imot.bg . Преобладаващата част от парцелите са или са до 500 кв.м. или над 3000 кв.м. Малко са терените с величина към 1000-1500 кв.м. Цената на сходен парцел е малко под 100 EUR/кв.м. Най-силно е предлагането в региона на Драгалевци – към 400 имота. И тук доминират терени от към 700-800 кв.м. Цената на терен от 750 кв.м. е 105 EUR/кв.м. Разполага с 30 метра лице на асфалтов път и всички връзки.

Що се отнася до цените на първокласните парцели то през първото полугодие на настоящата година се регистрира растеж от 15% по отношение на същия интервал на 2017-а. „ През последните месеци междинните цени за продажба на парцел трайно варират сред 2000 и 2400 EUR/кв.м. В прорез с наклонността за растеж в цените при продажбите на първокласни парцели, засиленото предложение на жилища докара до спад в цените на наемния пазар в някои региони като „ Драгалевци “, „ Изток “ и „ Младост “. Тази наклонност се дължи на упоменатия растеж в капиталови покупки през последните години, който докара до превес на предлагането над търсенето”, показват от консултантската компания Unique Estates.

Ключова роля за развиването на наемния пазар в София също по този начин изигра сегментът на късите наеми. През първото полугодие на 2018 година се наблюдаваше засилен интерес към Airbnb услугите у нас, дължащ се на все по-голям избор от нискотарифни полети, както и увеличено търсене на първокласни жилища около председателството на Европейски Съюз в България. През последните месеци обаче наемният пазар изконсумира тези резултати, като доста притежатели започнаха да се връщат към по-дългосрочното отдаване на парцели.

Въпреки засилената интензивност в някои столични квартали, наемният пазар също страда от надценени предложения през последните месеци, като горната граница за наем на първокласен апартамент с една спалня е 600 – 650 EUR, а за подобен с две спални – 1200 EUR. В сходни случаи, експертите поучават притежателите да се стремят към реалистични цени за наеми, с цел да предотвратят ненужно дългия престой на жилищата на пазара.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР