Спад на продажбите на дребно в еврозоната и Европейския съюз

...
Спад на продажбите на дребно в еврозоната и Европейския съюз
Коментари Харесай

Въпреки празниците, продажбите на дребно в ЕС намаляват през декември

Спад на продажбите на дребно в еврозоната и Европейския съюз (ЕС) през декември 2017 по отношение на ноември същата година. На годишна база обаче се записва растеж, сочат данни на Евростат.

В еврозоната през декември по отношение на месец по-рано продажбите се свиват с 1,1%, а в Европейски Съюз – с 1%, по отношение на растежите от надлежно 2% и 2,1% през ноември.

Спрямо декември 2016 година обаче в еврозоната се регистрира 1,9% растеж на продажбите на дребно, а в Европейски Съюз – 2,4%.

Средно за 2017 година продажбите на дребно в еврозоната нарастват с 2,6% и в еврозоната, и в Европейски Съюз по отношение на 2016 година

Месечното понижение на продажбите на дребно в еврозоната и Европейски Съюз се дължи главно на спада на продажбите на горива, на нехранителни артикули, както и на храни.

Годишният растеж се дефинира от нарастването на продажбите на нехранителни артикули.

Най-много за месец са се свили продажбите на дребно в Европейски Съюз в Люксембург, Ирландия и Словения, а нарастването е най-сериозно в Малта и Естония.

На годишна база спад се регистрира в Люксембург и Белгия, а растеж - в Малта и Румъния.

В България през декември по отношение на ноември продажбите на дребно се усилват с 0,5%, а на годишна база – с съвсем 5 %.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР