Социологическите центрове - ВЦИОМ и ФОМ - задават на респондентите

...
Социологическите центрове - ВЦИОМ и ФОМ - задават на респондентите
Коментари Харесай

Проект: Как Кремъл превърна социологическите агенции в рупор на путинския режим

Социологическите центрове - ВЦИОМ и ФОМ - задават на респондентите въпроси " с намек " и не разгласяват " неприятни " отговори. Правят го по искане на Кремъл и без подозрение манипулират публичното мнение.

Така работят социологическите организации в Русия, разкрива следствие на „ Проект “. По думите на негови източници, които са работили в ВЦИОМ и ФОМ, организациите умишлено не разгласяват част от резултатите на своите социологически изследвания, с което изкривяват картината на публичните настройки. ВЦИОМ прикрива една трета от информацията, а ФОМ – до 70% от представителната извадка. Нещо повече, властта в Кремъл публично забрани през 2020 година на следените от него медии да пишат вести въз основа на социологически изследвания на самостоятелната социологическа организация " Левада център ".

Освен това социолозите задават на респондентите въпроси „ с подсещане “ – така наречен формиращи въпроси – и получават комфортните за Кремъл отговори. В навечерието на войната ВЦИОМ попита жителите по отношение на признаването на независимостта на „ ЛНР “ и „ ДНР “: „ Кажете ми, апелирам, подкрепяте ли решението на президента за признаването от Русия на независимостта на ДНР и ЛНР? " Всъщност това е въпрос на утвърждение на президента, а не въпрос всъщност, счита доцент Алексей Титков.

Според социологически изследвания на двете посочени организации голямото болшинство от респондентите - от 65% до 76% - поддържат нахлуването в Украйна. Социологическите центрове обаче комфортно не загатват какъв брой руснаци са отказали да дават отговор на въпроси. Според чиновник на ФОМ от началото на войната техният дял е повишен с 25%: приблизително 15 от 18 души отхвърлят да отговорят, измежду аргументите е фразата „ Не желая да се замесвам “.

Според политически пълководец, който работи в президентската администрация, атмосферата на боязън в Русия е толкоз огромна, че се отразява на резултатите от социологическите изследвания и към този момент е мъчно да се вземат на съществено данните на социолозите по която и да било настояща тематика или настоящо събитие.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР