Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в

...
Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в
Коментари Харесай

Вдигат заплатите в администрацията с 10%

Социалното министерство ще изиска нарастване на заплатите на работещите в държавната сфера от най-малко 10% от 1 юли. Това ще стане с актуализацията на бюджета, разгласи министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков.

Второ нарастване на минималната работна заплата тази година надали ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, добави той. Данъците ще останат на същото равнище. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10% и като се прибавят средствата, които до момента се получаваха от коронавирус добавката, тя ще стане 467 лв..

От 1 юли се чака да влязат в действие и данъчните облекчения за фамилии с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не един път годишно, както беше до момента. По какъв механизъм ще се случва това ще дефинира Национална агенция за приходите.

Работи се и върху концепцията оптималният застрахователен приход да е привързан със междинната работна заплата като тя се умножи по 2,2. „ Тези ограничения за подкрепяне в рецесията не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са антикризисни обществени ограничения за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през рецесията. Не са ограничения " на парче ", тъй като всички оферти на съдружните сътрудници бяха събрани, дебатирани и бяха признати тези, към които имаше консенсус. “, съобщи той в ефира на Българска национална телевизия.

Министър Гьоков въпреки всичко се съгласи с рецензията, че антикризисните ограничения ще са по-малко ефикасни при по-бедните. „ Визията ми е, че би трябвало да се подкрепят тези, които са в най-голяма потребност, само че обществената система в България е тромава и работи на взаимен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с рецесията и кой не. Затова се постанова да поддържаме повече хора или всички. Няма по какъв начин да няма резултат от това, макар че резултатът ще е по-малък за тези, които имат повече потребност и доста по-голям, даже непотребен за тези, които могат да се оправят с рецесията “, призна той.

Затова от общественото министерство плануват промяна, която ще стартира при започване на идната година с пари от Плана за възобновяване и резистентност. „ Ние сме почнали промяна в обществената система, в това число цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се оправя самичък в живота по време на рецесия или не и да подкрепяме съответно него “, посочи Гьоков.

За обществената сфера се плануват 1,2 милиарда лв.. Парите ще се употребяват за промяна в общественото подкрепяне, възстановяване на изискванията в обществените домове и повишение на квалификацията на хората без работа.
3500 украинци към този момент работят у нас
Към 25 май Агенция по заетостта е намерила работа на 3500 украински жители, съобщи Гьоков. Готов е и планът за даване на бежанците на помощ за наем на жилище от 400 лева месечно, които да се изплащат през шеф.

По думите на обществения министър правителството досега се оправя съвършено с бежанската криза като е предоставило едни от най-хубавите условия.

„ Какво се случи – не съответстваха желанията и упованията на украинските жители с изискванията, които им се оферират сега. Но аз не преставам да настоявам, че това, което им предлагаме, е най-хубавото, което може да предложи страната и е по-добро от това, което се предлага в други страни “, сподели Георги Гьоков. Според него по проблема се води очерняща акция от страна на една от политическите сили у нас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР