Социално подпомагане в България по същество не съществува. Затова ЕК

...
Социално подпомагане в България по същество не съществува. Затова ЕК
Коментари Харесай

Синдикалист и финансист в остър спор трябва ли да се дават повече пари за социални помощи

Социално подкрепяне в България всъщност не съществува. Затова Европейска комисия няколко години поред предлага да се разшири обсегът на хората, които могат да се подкрепят и да се усили помощта.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Ваня Григорова от профсъюз КТ „ Подкрепа “.

До момента линията, до която се подпомагаше беше 75 лева

 
Човек има право на подкрепяне, единствено в случай че получава под 75 лева месечно. Това значи, че обсегът на хората, които могат да бъдат подкрепени е извънредно дребен, което не значи, че в България няма небогати, нуждаещи се от подкрепяне.
Ваня Григорова

Бюджетът и рамката остават без всякаква визия, разяснява в студиото финансистът Преслав Райков. Бюджетът от 2022 година също не е от най-рестриктивните. Той беше язден и харчен безумно популистки, което довежда до обстановката през днешния ден. Народът се заблуждава, че в случай че не съблюдаваме бюджетния си баланс единственият залог пред нас е еврозоната. Това не е по този начин – ще последва дестабилизация в държавните финанси, което ще докара до дестабилизация в стопанската система и външното доверие в страната.

 
Съгласен съм, че обществената система е доста счупена, само че наливането на повече пари в нещо счупено не го оправя.
Преслав Райков

Сега с тези промени се поправя счупеното. Когато една система е недофинансирана, тя явно ще се оправи посредством дофинансиране. Това е и което предлага Европейска комисия от 2016 година Ако приказваме за бюджет генерално, несъмнено, че не е добре да имаме толкоз висок недостиг, само че решението не е посредством орязване и бичуване на пенсионерите, отвърна Григорова.

Безумно е да се наливат пари в нещо счупено. В страната има толкоз доста счупени неща не заради липса на финансиране, а заради нашите вътрешни неуредици, отговори Райков. За да стане този механизъм работещ и хората да са удовлетворени би трябвало да се подхващат ограничения, които са доста непопулярни. В обществената система има приключвания на заплащания. Примерно определението за енергийна беднотия – видяхме, че политиците се лутаха тотално да дефинират какво значи енергийно безпаричен, сподели още той.

Надявам се идващия път да имам за събеседник човек, който най-малко от елементи схваща от тематиката, за която приказва, тъй като чух единствено счупено, счупено, счупено, само че не и какво е счупено, отговори Григорова.

Промените в обществената система би трябвало да стартират от неефективната администрация, с наливането на пари в нещо неработещо крадем пари от бъдещите генерации, сподели Райков.

За да не крадем от никого би трябвало да вземем парите от там където са – свръхпечалбите, които редица компании осъществиха. Печалбите от 27 милиарда преди 2 година, към този момент са 47 милиарда Ако някъде изтичат държавни средства, то е там, отвърна Григорова.

Вижте цялото изявление във видеото.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР