Социално-икономическият шок“ от войната Израел-Газа ще принуди стотици хиляди палестинци

...
Социално-икономическият шок“ от войната Израел-Газа ще принуди стотици хиляди палестинци
Коментари Харесай

Войната между Израел и Газа „опустошава“ икономиката на Палестина, предупреждава ООН

Социално-икономическият „ потрес “ от войната Израел-Газа ще принуди стотици хиляди палестинци в беднотия, отчет на Организация на обединените нации за предизвестява за вероятните дълготрайни последствия от спора върху Газа и окупирания Западен бряг.

Тъй като войната мина границата от един месец тази седмица, бедността се е нараснала с 20 %, а брутният вътрешен артикул е намалял с 4,2 %, съгласно отчета, оповестен от Програмата за развиване на Организация на обединените нации и Икономическата и Социална комисия за Западна Азия (ESCWA).

Продължете да четете

лист от 4 детайла Войната Израел-Хамас: Списък с основни събития, ден 35 Войната на Израел закононарушенията в Газа са замислени, а не по дифолт Израел нанася удари по най-големия болничен комплекс в Газа, споделят здравни чиновници Снимки: Израел ускорява нападенията в окупирания Западен бряг завършек на списъка

Нивото на икономическото влияние изпреварва това от споровете Сирия и Украйна или всяка предходна война сред Израел и Палестина, показват организациите.

Поне 10 800 палестинци са били убити в Газа и повече от две трети от 2,3-милионното население е напуснало домовете си, откогато Израел блокира анклава и отприщи акция от въздушни удари и наземно нахлуване. Най-малко 182 палестинци са били убити и повече от 2250 са ранени, до момента в който насилието се популяризира из Западния бряг.

Ако войната продължи втори месец, Организация на обединените нации предвижда, че Брутният вътрешен продукт на Палестина, който преди този момент възлизаше на 20,4 милиарда $ годишно, ще спадне с 1,7 милиарда $, или 8,4 %.

Икономиката евентуално ще се свие с 12 %, със загуби от 2,5 милиарда $ и повече от 660 000 души, тласкани към беднотия, в случай че спорът се разтегне до трети месец, предвижда отчетът.

Помощник-генералният секретар на Програмата за развиване на Организация на обединените нации Абдала ал-Дардари сподели на конференция, че загуба от 12 % от Брутният вътрешен продукт в края на годината ще бъде „ огромна и невиждана “.

За съпоставяне, сподели той, сирийската стопанска система губеше 1 % от Брутният вътрешен продукт на месец в разгара на спора и бяха нужни година и половина борби, с цел да загуби Украйна 30 % от своя Брутният вътрешен продукт, приблизително към 1,6 % на месец.

В началото на 2023 година палестинските територии – Западният бряг и Газа – се смятаха за стопанска система с по-нисък междинен приход с равнище на беднотия от 6 $ дневно на човек, сподели изпълнителният секретар на ESCWA на Организация на обединените нации Рола Дащи.

През януари Газа към този момент се бореше с висока безработица от към 46 %, три пъти и половина повече от 13 % на Западния бряг, се споделя в отчета. Четири седмици война са унищожили към 390 000 работни места.

„ С приключването на единия месец от войната се счита, че 61 % от заетостта в Газа, което се равнява на 182 000 работни места, са изгубени “, се споделя в него.

„ Невъобразимо “ заличаване

Около 24 % от работните места на Западния бряг също са изгубени, което се равнява на 208 000 работни места, съгласно отчета.

Ал Дардари уточни големи стопански разтърсвания в секторите на селското стопанство и туризма на окупираната територия. Освен това, сподели той, има огромни разстройства в търговията, в прехвърлянето на пари от Израел към Палестинската власт, която управлява Западния бряг, и липса на вложения.

Дащи от ESCWA назова равнището на опустошения в Газа „ невъобразимо и невиждано “.

„ Към 3 ноември се пресмята, че 35 000 жилищни единици са били изцяло разрушени и към 220 000 единици са отчасти развалени “, сподели тя. В отчета се споделя, че минимум 45 % от жилищните единици в Газа са били унищожени или развалени.

Ако това продължи, по-голямата част от жителите на Газа няма да имат домове и даже боевете да приключат в този момент, ще има солидно дълготрайно разселване, „ с всичките му последствия за филантропичното икономическо развиване и сигурността “, сподели ал-Дардари.

Сателитни изображения демонстрират, че в губернаторствата на северна Газа и град Газа повече от 36 % от оранжериите са унищожени или развалени и повече от 1000 полета са развалени, се споделя в отчета.

„ Трябва да признаем, че следствието от протичащото се сега е безусловно рецесия на развиването за години напред “, сподели админът на ПРООН Ахим Щайнер пред организация AFP.

„ В нашия най-консервативен сюжет този спор евентуално ще забави развиването (в палестинските територии) с повече от десетилетие “, добави той.

В най-песимистичната вероятност показателят на човешкото развиване – който мери продължителността на живота, образованието и стандарта на живот – може да се върне назад до равнищата от 2007 година, се споделя в оценката на Организация на обединените нации.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР