Социалният министър Георги Гьоков се обяви за премахване на системата

...
Социалният министър Георги Гьоков се обяви за премахване на системата
Коментари Харесай

Министър Гьоков слага край на ТЕЛК-овете

Социалният министър Георги Гьоков се разгласи за унищожаване на системата на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и прекосяване към Международната подредба за действието на индивида, уврежданията и здравето, позната още като International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).

Гьоков изрази тази позиция по време на съвещанието на парламентарната комисия по труда, обществената и демографската политика, на което се разискват проблемите на хората с увреждания, съобщи Българска телеграфна агенция.

Министър Гьоков, заместник-министрите на труда и обществената политика Лазар Лазаров и Иван Кръстев регистрираха, че стратегиите за хората с увреждания са се потвърдили като ефикасни и устойчиви във времето, като позитивното им въздействие е освен върху живота и заетостта на индивида с увреждане, а на цялото му семейство.

По думите на министъра, в случай че се премине към новата система ICF, би трябвало да бъдат изменени и стратегиите, тъй че да са ориентирани към самостоятелните потребности на хората. " В момента подкрепяме голям брой хора с доста на брой поддържа, а недоволствата от всички направления не престават, показват се и в митинги.

Трябва да насочим средствата към съответните потребности ", добави той. България ползва цялостния прочут рецептурник от ограничения, които има в другите страни, сподели Лазар Лазаров, само че означи, че към момента заетостта измежду групата е ниска.

Малко над 105 хиляди души са обезпечените хора с увреждания, тези, които поставят форма на труд или претовареност. Между 13 и 15 хиляди са тези, които интензивно търсят работа, регистрирани са в Агенцията по заетостта като търсещи работа, сподели Лазаров.

Според него трябват взаимни старания и осведомителна акция. Има обезпечен запас, при съществуване на данъчни облекчения - от това по-действащ стопански механизъм няма, добави Лазаров.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР