Социалният министър Бисер Петков отчете ръст на еднодневните трудови договори

...
Социалният министър Бисер Петков отчете ръст на еднодневните трудови договори
Коментари Харесай

Увеличават се еднодневните трудови договори в земеделието

Социалният министър Бисер Петков регистрира растеж на еднодневните трудови контракти в земеделието. През януари 2018 година те са се нараснали близо 17 пъти с помощта на онлайн регистрацията, която не е била допустима през януари 2017 година , изясни Петков по време на парламентарния надзор.

От началото на годината са регистрирани към 5000 мостри, а по същото време на предходната година, когато е-услугата още не е била въведена, едвам към 300, сподели министърът.

Общо за предходната година Главната ревизия по труда е предоставила 204.7 хил мостри на трудови контракти, нарастването по отношение на миналата е с 15.5 хиляди

По думите му двете години битие на този способ за наемане демонстрират, че сивият бранш в земеделието изсветлява, а търсенето е най-много от по-дребните стопани, които обработват под 100 хектара

При повишен брой инспекции са открити по-малко работещи без контракт в бранша, заяви министърът. През 2016 година инспекциите са били 3900, а случаите на работещи без трудов контракт - 242. На идната година инспекциите са над 5000, а нарушаванията - 204. Облекчените условия за администриране, опциите за онлайн регистрация и даването на образците по интернет отвън работното време на администрацията са аргументите мярката да се употребява повече, счита министърът.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР