Социалният министър Бисер Петков дойде при палатковия лагер пред НС,

...
Социалният министър Бисер Петков дойде при палатковия лагер пред НС,
Коментари Харесай

Петков покани майките на деца с увреждания отново да се включат в преговорите за новия закон

Социалният министър Бисер Петков пристигна при палатковия лагер пред Народно събрание, с цел да предложения майките на деца с увреждания да се включат в разискването на законопроекта за хората с увреждания.

Петков сподели, че са настъпили промени откогато те с декларация са отказали да вземат участие в работната група, като съобщи, че подпомагането се възнамерява да стане въз основата на линията за беднотия, а не на обезпечения най-малък приход както е в този момент.

От през днешния ден до тяхната палатка има и още една, тя е на Национално представителните организации на и за хората с увреждания, които упорстват техните проблеми да бъдат решени напълно, а не отчасти, съобщи БГНЕС.

Появата им провокира неодобрение от страна на майките на деца с увреждания от палатковия лагер. Те обявиха, че съседите им ги предизвикат и имат позволение да стачкуват всеки ден от 9-17 ч. до 5 август, само че до пресцентъра на Народно събрание, а не до тяхната палатка.

Социалният министър се срещна и с двата лагера.

„ Наближава крайният период за законопроекта за хората с увреждания и би трябвало да продължим работата по него. Идеята е това, което излезе от работната група като план, да има поддръжката на всички хора с увреждания, тъй като единствено по този метод може да сме оптимисти, че ще се движи бързо през Министерски съвет до Народното събрание. Трябва да се опитаме да подготвим този законопроект преди 1 октомври в Народно събрание. Съжалявам, че майките на деца с увреждания се отдръпнаха предходната седмица от работната група, тъй като те бяха катализатор на работата “, съобщи Петков и посочи, че майките са се отдръпнали, откакто са видели, че в законопроекта е бил изключен проектозакона за персоналната помощ. Той акцентира, че той не е бил координиран с него и пое ангажимент законовата рамка да реши проблемите на всички хора с увреждания. Социалният министър насочи покана към майките на деца с увреждания да се включат още веднъж в разискванията от понеделник като съобщи подготвеност още на следващия ден да ги одобри в министерството.

„ Моята покана към вас е да водим разговора в залите на министерството и разгадавам да се отзовете. Преди това ви поканвам на среща, с цел да се запознаете с това, което в това време, след вашето овакантяване сме подготвили. Новите неща са свързани с финансова поддръжка, която да се структурира към линията на беднотия, а не обезпечения най-малък приход, който в този момент е базата, на която се дефинира размера. По наши планове това са 14833 са пълнолетните деца с тежки увреждания над 90%, на които желаеме да осигурим поддръжка, която да е аналогична на тази, която получават до навършването на пълноправие “, акцентира Петков.

Той добави, че в законопроекта са разписали персоналната помощ в две форми като асистентска услуга, която би трябвало да се доразвие в законопроекта за обществените услуги и като парична помощ в случаите когато потребителят не желае или не може да му бъде обезпечена такава поддръжка. От ведомството оферират и промени във връзка с трудовата интеграция, които да подтикват работодателите да наемат хора с увреждания.

Протестиращите майки от палатковия лагер не разясниха чутото и не споделиха дали одобряват протегнатата ръка от страна на общественото министерство. На свои ред оповестиха, че на 30 юли в 17 ч. излизат на общонационален митинг, който ще тръгне от Народно събрание към Министерски съвет.

„ След това, което се случи през днешния ден тук и видяхме, че в България е по-лесно да си противозаконен и да правиш противозаконни, неща ние оставаме без коментар. Тези провокации, които ни се ползват от сутринта от Национално представителните организации на и за хората с увреждания. Те имат позволение за друго място, само че властта, полицията и Столичната община позволяват да се вършат провокации против нас. Ние за следващ път видяхме какво значи, когато майките потърсят помощ “, сподели Вера Иванова. Тя съобщи, че са потърсили подпомагане от тел. 112 и Столичната община, само че не са получили помощ.

От Национално представителните организации обявиха за БГНЕС, че ще спазят мястото си за митинг и увериха, че имат право да показват недоволството си до 5 август. Те се оповестиха за реализирането на промяна, само че са срещу законодателството, образувано и препоръчано от майките от „ Системата ни убива “.

„ Проблемите би трябвало да се вземат решение на всички хора с увреждания в един пакет. Ако се разделяме на един или различен тип хора с увреждания, или в случай че се прави обособен закон за всяка обществена услуга на петия закон ще ни стане досадно. Стоим на позицията, че проблемите би трябвало да се вземат решение общо. При нас има случаи, при които родителите и децата са с увреждания и ситуацията ни не е по-леко. Молим ви като работите в работната група да обсъждате закона дружно за всички хора с увреждания и някои значими клаузи то проектозакона за персоналната помощ да бъдат включени в общия закон “, обявиха от другия лагер.

От там приканиха да се работи по-бързо по приемането на законопроекта за обществените услуги. В поддръжка на дейностите си, общественият министър съобщи, че няма да почива през август, а ще се работи по законопроекта за обществените услуги.

Бисер Петков разяснява още, че дали ще бъдат направени три закона зависи от депутатите, само че съгласно него най-добре е всичко да бъде решено в един закон.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР