„Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми,

...
„Социалните предприемачи са хора, които се фокусират върху социални проблеми,
Коментари Харесай

Създават онлайн платформа за социалните предприемачи 

„ Социалните бизнесмени са хора, които се концентрират върху обществени проблеми, да вземем за пример, демографски, интеграция на лица с увреждания, от малцинствата или изпаднали в някаква компликация. Чрез избран бизнес модел обществените бизнесмени се пробват да разрешат тези проблеми. “ Тази къса и ясна дефиниция на понятието „ обществен бизнесмен “ даде проф. доктор Николай Денчев, заместник-ръководител на катедра „ Бизнес “ към Свободния университет в Брюксел, в ефира на предаването „ Бизнес старт “ с водещ Живка Попатанасова по телевизия „ Блумбърг “.



Основните проблеми, които проф. Денчев уточни в общественото предприемачество, са неналичието на финансови средства, неналичието на контакти и обществена мрежа, както и незадоволителна бизнес компетентност от страна на самите бизнесмени. Най-често те управляват дребни организации, които с доста труд и предпочитание се пробват да реализират задачите си. За страдание до момента не са били обект на публично внимание и надлежно хората, които биха им били от помощ, не знаят за тях.

Точно неналичието на двустранна връзка - сред обществени бизнесмени и подпомагащи ги организации и компании, професорът се надява да бъде запълнена със създаваната сега онлайн платформа https://www.bg-impact.org/. Тя е приспособена версия на белгийска платформа, в която към този момент са регистрирани над 300 обществени бизнесмени и над 100 организации, които ги подкрепят.

Проф. доктор Николай Денчев изясни в ефира на „ Бизнес старт “, че огромна част от обществените бизнесмени в западните страни на Европейски Съюз, се развиват по самодейност на църквата, страната и бизнесът - от позиция на филантропия. България може да се похвали с добре развити кооперативни съюзи, с дългогодишна история, както и общински обществени предприятия. Той даде и един извънредно сполучлив образец – по какъв начин фондация „ Земята – източник на приходи “ действително интегрира ромите. „ Моделът е много забавен – в цяла Европа интеграцията на тези малцинства наподобява много сложна, а тук към този момент има тази добра процедура. “

Проф. Денчев уточни и партньорството с „ Клъстер Тракия икономическа зона “. За инж. Пламен Панчев, ръководител на сдружението и основател на най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа – Тракия икономическа зона /ТИЗ/, общественото предприемачество е част от сполучливото развиване на „ новото потомство “ – въглеродно-неутрални индустриални паркове. Гостът приказва и за помощта на шефа на Клъстера Катя Стайкова за реализирането на връзка с компаниите от зоната. В ТИЗ работят доста непознати компании, които имат стратегии по корпоративна обществена отговорност, и интензивно работят по разрешаването на обществените проблеми.

„ Клъстер Тракия икономическа зона “ беше част и от проведените преди дни кръгли маси за общественото предприемачество в София и Пловдив, които се случиха с помощта на плана по Еразъм+ Elanet, Свободния университет Брюксел, Университета за национално и международно стопанство и Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България. Идеята е да се сътвори динамичност, която да консолидира екосистемата за обществено предприемачество. Националният съюз на трудово-производителните кооперации в България е уредник и на идния от 29 септември до 4 октомври в Пловдив Девети Европейски конгрес за обществено предприемачество.

Гостът изясни и по какъв начин е почнала цялата самодейност за популязиране и подкрепяне на общественото предприемачество. „ Бяхме се събрали на кръгла маса с краля на Белгия, който зададе въпроса дали може да се покажат 1000 сполучливи образци за обществено предприемачество. В Белгия има 17 000 регистрирани такива, което значи, че задачата не е сложна. В България са към 3 500 “, уточни проф. Денчев. Той счита, че университетите могат да окажат голяма помощ на обществените бизнесмени, както обучавайки ги на познания и пълномощия в разнообразни тематики, по този начин и със своите многочислени контакти “. Вижте целия диалог във видеото.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР