Социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство,

...
Социалните плащания са гарантирани до сформирането на ново редовно правителство,
Коментари Харесай

Тристранният съвет не прие законопроекта за удължаване на действието на Бюджет 2022

Социалните заплащания са обезпечени до сформирането на ново постоянно държавно управление, което да изготви бюджет за следващата година. Това увери вицепремиерът Лазар Лазеров по време на съвещанието на Тристранния съвет.

С текстовете за удължаването на действието на Бюджет 2022 до съставянето на постоянно държавно управление се обезпечават благоприятни условия да продължат заплащанията в обществената сфера, съобщи Лазаров и настоя:

" Да разсеем всевъзможни легенди, които битуваха в публичното пространство, че ще има понижения на обществени заплащания или на осигурителни такива. В реалност с този закон се основават и условия за покриване и на заплащанията по реда на закона за хората с увреждания ".

Консултативният орган обаче не одобри законопроекта, с който се удължава действието на Бюджет 2022 до сформирането на ново постоянно държавно управление. Резерви против текстовете показаха от КНСБ и КТ " Подкрепа ", защото съгласно синдикалните организации, с тях не се обезпечава повишаване на приходите, което да компенсира инфлацията.

Работодателските организации са на противоположното мнение. Те поддържаха така наречен " удължителен закон ", защото посредством него се резервират всички обществени заплащания в сегашния им размер и не се раздува в допълнение дефицитът. Прекомерното увеличение на недостига отдалечава страната ни от влизането в еврозоната през 2024 година, предизвестиха работодателите. Те обаче настояха за по-сериозна поддръжка за бизнеса поради високите цени на енергоносителите.

В отговор министърът на финансите Росица Велкова разгласи, че кабинетът приготвя законодателни текстове:

" Правителството приготвя план на закон за въвеждане на регламента, по този начин, че да се дефинират приходите, които ще бъдат управлявани във Фонд " Сигурност " на електроенергийната система, и стратегиите за подкрепяне и за поддръжка на бизнеса за високите цени на енергоносителите и не смятам, че поддръжката би била отрицателна по отношение на в този момент настоящата ".

Няма служебно държавно управление, което е подготвило напълно нов бюджет за идната година, а при миналогодишната актуализация се сътвориха " основни отклонения ", акцентира още министър Велкова и подсигурява, че с така наречен " удължителен закон " се подсигуряват всички заплащания от хазната.

" Общините би трябвало да са спокойни, тъй като по този начин се обезпечава финансиране по действителен размер по фактура за отопление на учебните заведения и детските градини, за осветяване на улиците. Със законопроекта е уредено и финансирането на действия за непредвидени или неотложни разноски, в случай че се появят обстановки, които изискват такива незабавни решения ", добави финансовият министър.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР