Сотир Цацаров говори близо час и половина с президента Румен

...
Сотир Цацаров говори близо час и половина с президента Румен
Коментари Харесай

Цацаров контрира президента: Консултациите за главен прокурор са подранили

Сотир Цацаров приказва близо час и половина с президента Румен Радев по процедурата за избор на нов основен прокурор. Във вторник е срещата на президента с Лозан Панов

© Анелия Николова Главният прокурор Сотир Цацаров ясно сподели, че не утвърждава самодейността на президента Румен Радев да стартира съвещания за избора на нов основен прокурор, който следва през есента. Цацаров даже загатна, че дейностите на президента могат да се изтълкуват като опит да се въздейства на процедурата, върху която президентът нямал никакви пълномощия. Това е главното обръщение от изказването на основния прокурор след срещата в понеделник сред него и Радев на " Дондуков " 2.

В петък от администрацията на президента оповестиха, че президентът ще стартира " поредност от срещи с представители на правосъдната и изпълнителната власт и на публични организации по отношение на критериите за избор и пълномощията на идващия основен прокурор ", като първият поканен е актуалният основен прокурор Цацаров. Разговорът сред Радев и Цацаров през днешния ден продължи близо час и половина, а след срещата основният прокурор разяснява стартирането на такива съвещания за " подранили " и " много прибързани ". Процедурата за избор на неговия правоприемник може да стартира най-рано на 10 юли и най-късно на 10 септември, а мандатът му изтича на 10 януари 2020 година

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Пред публицисти, след края на срещата, Цацаров акцентира, че президентът няма пълномощия по избора, че тези съвещания не бивало да дават сянка на подозрение върху първия стадий на процедурата, като това било коментирано сред двамата. " Сигурен съм, че президентът желае да съблюдава прецизно пълномощията си и конституцията ", повтори Цацаров, само че пък дефинира разговора сред двамата като " прям и спокоен ".

Атака по Корнелия Нинова Цацаров като представител на Кирилов

Изненадващо Цацаров анонсира законопроекта, който министърът на правораздаването Данаил Кирилов разгласи за собствен приоритет при встъпването си в служба и провокира скандал с това. " До 2-3 седмици се чака правосъдният министър Данаил Кирилов да внесе промени в Закона за правосъдната власт, които да трансформират пълномощията на основния прокурор и да обезпечат по-стриктен надзор върху неговите дейности ", сподели основният прокурор. Според него тъкмо това били рекомендациите на Европейската комисия. Цацаров сподели, че планът ще изненада мнозина.

Цацаров обаче непосредствено атакува водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка на нейната позиция преди съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност на 8 април, че има нужда от смяна в пълномощията на обвинител № 1, както и за въвеждане на правосъден надзор върху прокурорските актове. Тази позиция Нинова повтори и предходната неделя в Асеновград: " Бойко Борисов не желае да подаде оставка при загуба (на изборите, бел.ред.), до момента в който не си подсигурява идващ основен прокурор, който да не го закача. Решението е в три дейности: преди избора на основен прокурор - смяна в пълномощията му, ограничение на безконтролната му власт и слагане на неговите актове под правосъден надзор. Второто е нов закон за КОНПИ и трето - Европейска прокуратура, отпред с Лаура Кьовеши ", сподели Нинова.

Цацаров съобщи в понеделник, че от диалога му с президента не видял съвпадане с позицията на Нинова. Според него Радев е изразил мнение, че каквито и да е промени да се вършат, да става след законно определен основен прокурор, въпреки че в тази ситуация няма спор сред едното и другото. Но основният прокурор изрази удивление, че Нинова сложила този въпрос за пълномощията едвам в този момент, а не да вземем за пример преди година или година и половина.

Той ще предложи на идващото съвещание на прокурорската гилдия да се създаде хронограма за процедурата по избора на новия основен прокурор, която да бъде импортирана на пленума на Висш съдебен съвет. Цацаров твърди, че концепциите на възможните претенденти ще бъдат налични за разискване и разглеждане в границите на два месеца.

Президентът има конституционни пълномощия в процедурата и учредения да слага въпроса
Всъщност ясното предизвестие президентът да не се меси, тъй като било рано, е значително лишено от съображение. На първо място, в никакъв случай не е рано както за обществен спор, по този начин и за диалози с участниците в процедурата за критериите, по които да се избира основният прокурор, още повече, че България търпи доста рецензии, че изборът става непрозрачно – т.е. без да са известни критериите и без да е ясно за какво е предпочетен един вместо различен. На второ място, не е правилно, че президентът няма отношение към това, тъкмо противоположното – по Конституция президентът има пълномощие да подпише указа за предопределение на основния прокурор, както и алтернатива да откаже подписването първия път, което значи да изрази оценка върху цялата процедура. За тази цел той би трябвало да има взор върху нея освен официално, само че и същностно - като критерии и метод на използването им.

След срещата с Цацаров от президентството оповестиха, че във вторник президентът ще се срещне с ръководителя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който е считан за опинент на Цацаров и на политическото статукво, което поддържа настоящия основен прокурор.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР