Сопраното Мила Михова се присъединява към поредния силен сезон на

...
Сопраното Мила Михова се присъединява към поредния силен сезон на
Коментари Харесай

Талантливото сопрано Мила Михова дебютира със Софийската филхармония

Сопраното Мила Михова се причислява към следващия мощен сезон на Националния оркестър. По покана на маестро Найден Тодоров на 24 март тя ще излезе на сцената на зала „ България “ като солист в „ Магнификат “ на Джон Рутер. Това ще бъде и нейният дебют със Софийската филхармония. Концертът е с присъединяване на Националния филхармоничен хор.

В първата част на забележителната вечер публиката ще има удоволствието да чуе “Вариации на тематика Рококо”от Чайковски в осъществяване на звездния челист Готие Капюсон. Диригент на вечерта е маестро Найден Тодоров.

Написан за сопрано, хор и оркестър, „ Магнификат “ е сътворен върху обичайния набожен химн на Дева Мария, един от трите химна в Новия завет, неотменна част от вечерната работа в католическата и англиканската черква. Вдъхновен от „ ликуващите тържества на Дева Мария в латиноамериканските култури “, Рутер замисля творбата като „ ярка фиеста с латински усет “. В допълнение към литургичния латински текст, той избра стихотворение от 15-ти век, което съпоставя Мария с роза.
Критиката отбелязва: „ Оркестрацията е брилянтна и доста цветна, с доста тръбни фанфари, допълващи празничния дух на музиката, а лиричните пасажи са измежду най-хубавите...музиката изплита магия за разтуха и мир. “

Сопраното Мила Михова се откроява блестящо на актуалната сцена. Възпитаничка на Националната музикална академия, тя учи пеене с майка си – огромната българска прима Дарина Такова и с специалиста по метода Voice Craft Лукреция Меса. Талантът ѝ е видян от Райна Кабаиванска и Мила става стипендиант на едноименния фонд към Нов български университет. Със стипендия от Фондация „ Борис Христов” тя посещава оперното студио в Националната академия „ Санта Чечилия” в Рим, където специализира и с оперната дива Рената Скотто.

През 2018 година тя е определена да взе участие в Accademia Rossiniana „ Alberto Zedda” на Росиниевия оперен фестивал в Пезаро, Италия, където взе участие в голям брой майсторски класове, семинари и концерти и дебютира в ROF като Мадама Кортезе в “Пътуване до Реймс ” в Театро Росини.
Сред уговорките ѝ се открояват и присъединяване в „ Така вършат всички “ (в ролята на Фиордилиджи ) на В. А. Моцарт на оперния фестивал Опероса в Херцег Нови, Черна гора, присъединяване ѝ като солист в Симфония №9 на Бетовен с Оркестра де Камаса де Каскайш и Оейраш в Португалия и в „ Малка празнична меса” в Le Grand Amphitheatre de la Sorbonne в Париж и мн. други

Страстен обожател на камерната музика, Мила Михова прави поредност от запаметяващи се камерни концерти: през 2018 година изнася рецитал с оперни и камерни арии от Росини в зала “България” в София. През декември същата година извършва солов рецитал на камерни и оперни белкантови арии в Националния замък на културата в София с пиано акомпанимент на изтъкнатия пианист Ричард Баркър.

Заедно с Николай Стойков основават плана BJORK Alternative по покана на фестивала ppIANISSIMO. Проектът показва исландската изпълнителка Бьорк като композитор с аранжименти на някои от най-известните ѝ песни във версия за оперна певица и съпровод на клавесин, челеста и пиано. По покана на Radio France Musique, показват капсулна версия на този план и онлайн по френското национално радио с концерт от Theatre de l’Alliance Francaise Париж.

През 2019 взе участие на Моцартовия фестивал в Правец с виртуозна стратегия с рядко изпълнявани оперни и камерни арии, още веднъж под съпровода на Николай Стойков. През 2021 осъществя рециталите “Славеят и Розата “ и “Другото белканто “ с пианистката Василена Атанасова.

Сред настоящите ѝ задължения се открояват дебют като Абигаиле в “Набуко” на Джузепе Верди в операта в Майнц, Германия, продукции на “Така вършат всички “ и “Отело”, рецитали в Люксембург, Франция и Германия, както и турне с плана BJORK Alternative в Япония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР